Algılanan yeterliklerin erken aşama girişimcilik faaliyetine etkisi: Girişimcilik niyetinin aracılık rolü
The effect of perceived competence on early-stage entrepreneurial activity: The mediating role of entrepreneurial intention
- Tez No: 987284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Algılanan Girişimcilik Yetkinliği, Girişimcilik Niyeti, Erken Aşama Girişimcilik Aktivitesi, Planlı Davranış Teorisi, Sosyal Bilişsel Teori, GEM, Küresel Girişimcilik Monitörü, Entrepreneurship, Perceived entrepreneurial competency, Entrepreneurial intention, Early-stage entrepreneurial activity, Theory of Planned Behavior, Social Cognitive Theory, GEM, Global Entrepreneurship Monitor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, algılanan girişimcilik yetkinliğinin (GY), girişimcilik niyetini (GN) ve erken aşama girişimcilik aktivitesini (EGA) nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Planlı Davranış Teorisi (Ajzen I. , 1991) ve Sosyal Bilişsel Teori (Bandura A. , 1986) temelinde geliştirilen model, girişimcilik sürecinde öz-yeterlik algısının hem niyet oluşumunda hem de davranışa dönüşümde belirleyici rol oynadığını varsaymaktadır (Ajzen I. , 1991; Bandura A. , 1986). Araştırma kapsamında Küresel Girişimcilik Monitörü'nden elde edilen 20 ülkeye ait 2010–2018 dönemi verileri kullanılmış ve PROCESS Macro Model 4 aracılığıyla aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular, GY'nin GN üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğunu; GN'nin EGA'yı artırdığını göstermiştir. Ayrıca GY'nin, GN aracılığıyla EGA üzerinde dolaylı etkiye sahip olduğu ve doğrudan etkiyi de sürdürdüğü tespit edilmiştir. Böylece GN'nin, GY ile EGA arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü doğrulanmıştır. Sonuçlar, girişimcilik davranışının ekonomik olduğu kadar psikolojik bir temele dayandığını ortaya koymakta; girişimcilik eğitimlerinin öz-yeterliği güçlendirici uygulamalara daha fazla odaklanması gerektiğine işaret etmektedir. Araştırma, öznel yanıtlar ve kültürel değişkenlerin modele dâhil edilmemesi gibi sınırlılıklara sahiptir. Gelecek çalışmalarda kültürel farklılıklar ve boylamsal analizlerin dikkate alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how perceived entrepreneurial competency (GY) influences entrepreneurial intention (GN) and early-stage entrepreneurial activity (EGA). Grounded in the Theory of Planned Behavior (Ajzen, 1991) and Social Cognitive Theory (Bandura, 1986), the research assumes that self-efficacy-based competency assessments play a crucial role in both the formation of entrepreneurial intentions and the transition toward actual entrepreneurial behavior (Ajzen I. , 1991; Bandura A. , 1986) .The empirical analysis utilizes data from the Global Entrepreneurship Monitor covering 20 countries over the 2010–2018 period. Mediation effects were tested using PROCESS Macro Model 4. The findings indicate that GY positively and significantly affects GN, and GN enhances EGA. Furthermore, GY contributes to EGA both directly and indirectly through GN, confirming the existence of a partial mediation mechanism. These results show that entrepreneurial behavior depends not only on economic conditions but also on psychological determinants. Therefore, entrepreneurship education and policy interventions should place greater emphasis on strengthening self-efficacy through role modeling, mentoring, and applied learning practices. The study acknowledges several limitations, including the use of self-reported indicators and the exclusion of cultural factors. Future research is encouraged to incorporate longitudinal designs and cross-cultural moderators to deepen understanding of the GY–GN–EGA transformation process.