Öğrencilerin dijital teknolojilere yönelik tutumları ile eleştirel düşünme eğilimlerinin yaratıcılıkları üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of students' attitudes toward digital technologies and their critical thinking dispositions on their creativity
  1. Tez No: 987286
  2. Yazar: KÜBRA AĞDEMİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN YOKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Eleştirel düşünme, Eğitim, Yaratıcı düşünce, Digital technologies, Education, Creative thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılın hızla değişen ve gelişen teknolojik ortamında, yaratıcı düşünme becerisi hayati öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, eleştirel düşünme becerisi ve dijital teknolojilere yönelik tutumun, öğrencilerin yaratıcılıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırma, teknolojik araçların ve eleştirel bakış açısının öğrencilerin yaratıcılıklarını nasıl destekleyebileceğine ışık tutmayı ve eğitimde etkin stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gaziantep ilinde toplam 1026 adet 9.sınıf öğrencisi üzerinde gerçekleştirilen çalışma, nicel yöntemler kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada“Ne Kadar Yaratıcısınız?”,“Eleştirel Düşünme Eğilimi”ve“Dijital Teknolojilere Yönelik Tutum”ölçekleri uygulanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS v23 ve IBM AMOS v23 kullanılmış ve yapısal eşitlik modeli (YEM) ile model uygunluğu değerlendirilmiştir. Uyum indeksleri, modelin iyi uyum sağladığını göstermektedir. Desteklenen yapısal model doğrudan ve dolaylı etkileri içermektedir. Dijital teknolojilere yönelik tutum ve eleştirel düşünmenin yaratıcılık üzerindeki etkisini gösteren regresyon katsayıları, eleştirel düşünmenin yaratıcılığı pozitif yönlü etkilediği, anlamlı olduğu ve dijital teknolojilere yönelik tutumun da yaratıcılık üzerinde güçlü ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, eleştirel düşünme becerilerinin ve dijital teknolojilere yönelik tutumun yaratıcılığı artırdığına işaret etmektedir. Toplamda, bu faktörlerin açıklayıcı gücü %38 oranında gerçekleşmiştir. Bulgular, dijital teknolojilere yönelik olumlu tutum ve eleştirel düşünme eğilimlerinin, öğrencilerin yaratıcı potansiyelini desteklediğini ve bu alanların geliştirilmesine yönelik eğitimsel uygulamaların alanyazına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the rapidly changing and evolving technological environment of the 21st century, creative thinking skills are of vital importance. The purpose of this study is to examine the effect of critical thinking skills and attitudes toward digital technologies on students' creativity. This research aims to shed light on how technological tools and critical thinking can support students' creativity and to develop effective strategies in education. The study, conducted on a total of 1,026 9th-grade students in Gaziantep, was carried out using quantitative methods. The scales“How Creative Are You?”,“Critical Thinking Tendency”, and“Attitude Towards Digital Technologies”were applied in the research. IBM SPSS 23 and IBM AMOS 23 were used for data analysis, and model fit was evaluated using structural equation modeling (SEM). The fit indices indicate that the model fits well. The supported structural model includes direct and indirect effects. The regression coefficients showing the effect of attitudes toward digital technologies and critical thinking on creativity indicate that critical thinking positively and significantly affects creativity, and that attitudes toward digital technologies also have a strong and significant effect on creativity. These results indicate that critical thinking skills and attitudes toward digital technologies increase creativity. Overall, the explanatory power of these factors was 38%. The findings indicate that positive attitudes toward digital technologies and critical thinking tendencies support students' creative potential and that educational practices aimed at developing these areas can contribute to the literature.