Sanayisizleşme sürecinin teknolojik ürün ihracatına etkisi: Ülke gruplarına göre karşılaştırmalı analiz
The impact of the deindustrialization process on technological product exports: Comparative analysis by country groups
- Tez No: 987303
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TAY BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, Premature sanayisizleşme, İleri imalat teknolojisi, İleri teknoloji, İleri üretim teknolojisi, Information and communications technology, Premature deindustrialization, Advanced technology, Advanced production technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik büyüme ve kalkınmanın temel koşullarından biri, yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin üretimi ve bu ürünlerin ihracatının artırılabilmesidir. Günümüzde imalat sanayi sektörü stratejik önemini korumaya devam ederken, aynı zamanda küresel ölçekte bir sanayisizleşme süreci yaşanmaktadır. Bu çerçevede, bu çalışmada sanayisizleşme sürecinin teknolojik ürün ihracatı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Çalışmada, yüksek gelirli ülkeler, orta gelirli ülkeler ve OECD ülkelerine ait 1997-2019 ve 2000-2019 dönemlerine ilişkin veriler kullanılarak, dinamik panel veri analizi yöntemiyle ekonometrik bir analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ampirik bulgular, tüm ülkelerin sanayisizleşme sürecini deneyimlemelerine karşın, teknoloji ihracatını belirleyen temel faktörlerin ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılaştığını açık biçimde ortaya koymaktadır. Bu kapsamda tahmin edilen ekonometrik modeller, yüksek gelirli ve OECD gibi gelişmiş ülkelerden oluşan gruplarda imalat sanayi üretiminin teknolojik ürün ihracatını pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Buna karşılık, orta gelirli ülkelerde imalat sanayi üretimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken, imalat sanayi ithalatının teknolojik ürün ihracatını pozitif biçimde etkilediği tespit edilmiştir. Bu bulgular, orta gelirli ülkelerde teknolojik ürün ihracatının gelişmiş ülkelere kıyasla ithalata daha bağımlı bir yapı sergilediğini ve teknolojik ürün ihracatının olgunlaşmış bir imalat sanayinin varlığına dayandığını göstermektedir. Bu bağlamda, nispeten daha erken sanayisizleşme sürecine giren orta gelirli ülkelerin yüksek gelir grubuna ulaşabilmeleri için teknolojik ürün ihracatlarını artırmaları gerektiği; bunun ise ancak imalat sanayi yatırımlarının ve üretim kapasitesinin güçlendirilmesiyle mümkün olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the fundamental conditions for economic growth and development is the production of high value-added technological goods and the enhancement of their exports. Today, while the manufacturing industry continues to maintain its strategic importance, a process of deindustrialization is simultaneously being experienced on a global scale. In this context, this study examines the impact of the deindustrialization process on the export of technological products. Using data from high-income countries, middle-income countries, and OECD member countries for the periods 1997-2019 and 2000-2019, an econometric analysis was conducted employing the dynamic panel data analysis method. The empirical findings clearly reveal that although all countries have experienced deindustrialization, the fundamental determinants of technology exports differ according to the level of economic development. In the econometric models estimated within this framework, it was found that in country groups consisting of developed economies such as high-income and OECD countries, manufacturing production positively affects technological product exports. In contrast, in middle-income countries, manufacturing production was found to be statistically insignificant, while manufacturing imports positively influence technological product exports. These findings indicate that in middle-income countries, technology exports are more import-dependent compared to developed countries and that technological exports are fundamentally based on the presence of a mature manufacturing sector. In this regard, it is concluded that middle-income countries, which have experienced relatively earlier deindustrialization, need to increase their technological product exports in order to reach the high-income group; this, however, can only be achieved by strengthening manufacturing industry investments and production capacity.