Priestia megaterium SA3'ün 2,4-DCP'yi biyodegradasyon optimizasyonu
Optimization of 2,4-dichlorophenol biodegradation by Priestia megaterium SA3
  1. Tez No: 987302
  2. Yazar: PINAR SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN BELDÜZ, PROF. DR. HATİCE KATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Microbiology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal bozulma, Gram pozitif bakteriler, Mikrobiyal bozunma, Toksisite, Biochemical deformation, Gram positive bacteria, Microbial degradation, Toxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Klorofenoller hem ekosistemler hem de insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Çok farklı nedenlerle tabiata salınmaktadırlar. Bir klorofenol olan 2,4-D bir herbisit olup tarım alanlarında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. 2,4-DCP, 2,4-D'nin degredasyon ürünlerinden bir olup sağlık açısından oldukça zararlıdır. 2,4-DCP'nin degredasyonu oluşturduğu risklerin ortadan kaldırılması açısından önem arzetmektedir. Farklı yaklaşımlar ile degredasyon mümkündür ancak bunlar arasında yer alan biyodegradasyon ürettiği son ürün dikkate alındığında en doğa dostu olandır. Bu çalışmada 2,4-DCP'nin yerel bir izolat olan Priestia megaterium SA3 tarafından biyodegradasyonu çalışılmıştır. Bu amaçla minimal besiyerinde belli oranlarda 2,4-DCP içeren kültürler yapılmış olup inkübasyonlar neticesinde 2,4-DCP'nin degredasyonu fenol tayin analizi ile teyid edilmiştir. Ardından bakteriyal izolatın 2,4-DCP'yi degredasyonunun kültürde optimizasyonıu gerçekleştirilmiştir. Degredasyon HPLC analizi ile teyid edilmiştir. Kültürde 2,4-DCP'nin degredasyonu sırasında Priestia megaterium SA3'ün gen regülasyonundaki değişim transkriptom analizi ile ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca kültürün inkübasyonu sonucunda oluşan son degredasyon ürünlerinin toksititesi fitotoksitite ve sitotoksitite testleri ile gösterilmiştir. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda Priestia megaterium SA3 bakterisinin 50-100 ppm aralığında 2,4-DCP'yi biyodegrede edebildiği ve oluşan son ürünlerin toksititelerinin 2,4-DCP'ye göre çok daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu durum dikkate alındığında çalışma sonuçları çevre dostu bir yaklaşımı ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Chlorophenols pose significant risks to both ecosystems and human health. They are released into the environment for a variety of reasons. 2,4-D, a chlorophenol, is a herbicide and is extensively used in agricultural areas. 2,4-DCP is one of the degradation products of 2,4-D and is highly harmful to health. Degradation of 2,4-DCP is crucial for eliminating the risks it poses. Degradation is possible using various approaches, but biodegradation is the most environmentally friendly approach considering the end product it produces. In this study, the biodegradation of 2,4-DCP by a local isolate, Priestia megaterium SA3, was studied. For this purpose, cultures containing certain amounts of 2,4-DCP were cultivated in minimal medium, and after incubations, 2,4-DCP degradation was confirmed by phenol determination analysis. Subsequently, the bacterial isolate's 2,4-DCP degradation was optimized in culture. Degradation was confirmed by HPLC analysis. Transcriptome analysis revealed changes in gene regulation in Priestia megaterium SA3 during 2,4-DCP degradation in culture. Furthermore, the toxicity of the final degradation products formed during culture incubation was demonstrated by phytotoxicity and cytotoxicity tests. The study revealed that Priestia megaterium SA3 can biodegrade 2,4-DCP at concentrations around 50-100 ppm, and the toxicity of the final products is much lower than that of 2,4-DCP. Considering this, the study results demonstrate an environmentally friendly approach.