Spor merkezlerinin VUCA döneminde hedef belirleme süreçleri
The goal-setting processes of sports center managers during the VUCA period
  1. Tez No: 987307
  2. Yazar: YUSUF FERUDUN KIVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: VUCA, hedef belirleme, spor yönetimi, belirsizlik, karmaşıklık, stratejik liderlik, VUCA, goal-setting, sports management, uncertainty, complexity, strategic leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor merkezlerinde görev yapan yöneticilerin VUCA (Değişkenlik, Belirsizlik, Karmaşıklık ve Muğlaklık) dönemlerinde hedef belirleme süreçlerine ilişkin yaklaşımlarını ve bu süreçleri şekillendiren dinamikleri incelemektir. Günümüzde ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin giderek hızlanması, öngörülemezliği artırmakta ve kurumları daha esnek, çevik ve stratejik düşünebilen yöneticilerle çalışma ihtiyacına yöneltmektedir. Bu bağlamda, spor merkezlerinin kriz ortamlarında hedeflerini nasıl belirlediği, bu hedeflerin VUCA koşullarından ne şekilde etkilendiği ve yöneticilerin bu koşullara karşı geliştirdikleri stratejiler ile uyum sağlama yöntemleri araştırmanın temel odağını oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni tercih edilmiştir. Kocaeli ilindeki 15 spor merkezi yöneticisi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler doğrultusunda, değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık kavramlarının farkındalıkları, bu kavramları dikkate alarak yapılan hedef belirleme süreçleri ve karşılaştıkları zorluklar değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş, temalar, alt temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma, üç ana tema etrafında şekillenen bulgulara ulaşmıştır. İlk tema olan Hedef Belirleme Süreci, yöneticilerin hedef belirleme aşamalarında özellikle değişkenlik ve belirsizlik faktörlerini dikkate alarak hedeflerini kısa vadeli, esnek ve yenilenebilir biçimde planladıklarını ortaya koymuştur. Bu süreçte yöneticilerin kriz odaklı ve pratik stratejiler geliştirdikleri gözlemlenmiştir. VUCA Dönemi Algısı başlıklı ikinci tema, yöneticilerin VUCA kavramına dair bilgi ve farkındalıklarının sınırlı olmakla birlikte, kriz ve belirsizlik durumlarında deneyim kazandıklarını göstermektedir. Üçüncü tema olan VUCA Dönemlerinde Hedef Belirleme Stratejileri, yöneticilerin VUCA ortamlarında geliştirdikleri stratejilerin hedef belirleme süreçlerine etkisini incelemektedir. Yöneticiler, ekonomik dalgalanmalar, bilgi akışındaki düzensizlikler ve kurumsal iletişim eksikliklerinin bu süreçleri etkilediğini vurgulamışlardır. Sonuç olarak, araştırma, spor merkezlerinin VUCA ortamlarına stratejik uyum süreçlerini anlamlandırmak, karşılaşılan zorlukları analiz etmek ve literatürdeki boşluklara katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, spor merkezlerinin karşılaştıkları belirsizlik ortamlarında hedef belirleme süreçlerini daha çevik ve esnek hale getirmek için stratejiler geliştirdiklerini, ancak bu süreçlerde yöneticilerin liderlik ve problem çözme becerilerinin belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Bu araştırmanın bulgularının, benzer belirsizlik ortamlarında faaliyet gösteren spor merkezleri için rehber niteliği taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the approaches of managers working in sports centers regarding their goal-setting processes during VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, and Ambiguity) periods, as well as the dynamics that shape these processes. In today's world, the accelerating pace of economic, social, and technological developments increases unpredictability and drives organizations to collaborate with managers who are more flexible, agile, and capable of strategic thinking. In this context, the study focuses on how sports centers determine their goals in times of crisis, how these goals are influenced by VUCA conditions, and the strategies and adaptation methods developed by managers in response to these conditions. A qualitative research method was employed, specifically a phenomenological design. Semi-structured interviews were conducted with 15 managers working in sports centers in Kocaeli, Türkiye. The interviews addressed the managers' awareness of volatility, uncertainty, complexity, and ambiguity, their goal-setting processes considering these concepts, and the challenges they face. The data collected were analyzed using content analysis, and themes, sub-themes, and codes were developed. The study identified findings structured around three main themes. The first theme, Goal-Setting Process, revealed that managers, during the goal-setting phase, particularly consider factors such as volatility and uncertainty, and therefore plan their goals in a short-term, flexible, and renewable manner. It was also observed that managers develop crisis-oriented and practical strategies in this process. The second theme, Perception of the VUCA Era, indicates that although managers' knowledge and awareness of the VUCA concept are limited, they have gained experience in dealing with crises and uncertainty. The third theme, Goal-Setting Strategies in VUCA Periods, examines the strategies managers develop in VUCA environments and their effects on goal-setting processes. Managers emphasized that economic fluctuations, irregularities in information flow, and deficiencies in institutional communication influence these processes. In conclusion, the study was conducted to understand how sports centers strategically adapt during VUCA periods, analyze the challenges they face, and contribute to the existing literature. The findings show that sports centers develop strategies to make their goal-setting processes more agile and flexible in uncertain environments, but also highlight that managers' leadership and problem-solving skills play a decisive role in these processes. The findings of this study are considered to provide valuable guidance for sports centers operating in similar uncertain environments. ix