Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye-Mısır ilişkileri: Jeopolitik bir değerlendirme
Türkiye-Egypt relations in the context of the Eastern Mediterranean: A geopolitical assessment
  1. Tez No: 987313
  2. Yazar: ÖMER DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel çatışmalar, Doğu Akdeniz, Enerji, Enerji kaynakları, Enerji politikaları, Mısır politikası, Türk dış politikası, Türk-Mısır ilişkileri, Regional conflicts, East Mediterranean, Energy, Energy resources, Energy policies, Egyption politics, Turkish foreign policy, Turkish-Egypt relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreç içerisinde Doğu Akdeniz havzasında kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan devletler arasında siyasal ve ekonomik ilişkilere dayalı yoğun bir dış politika aktivizmi söz konusu olmuştur. Doğu Akdeniz havzasında ilk kez 1969 yılında, Mısır açıklarında doğal gaz keşfedilmiştir. Bu tarih sonrasında Doğu Akdeniz'de daha çok enerji alanında iş birliği imkânları artmış, bölgenin enerji jeopolitiğinde ise bölgesel ve küresel güç mücadelesi yoğunlaşmıştır. Böylece Doğu Akdeniz'in jeopolitik konumu gitgide önem kazanmıştır, 2000'lerden sonra Doğu Akdeniz denkleminin en önemli gündem konusu ise hidrokarbon kaynaklarını arama ve çıkarma girişimleri olmuştur. Aralık 2010'da başlayan Arap Baharı ile Doğu Akdeniz; sahildar devletlerinde yaşanan yönetimsel krizler ve rejim değişiklikleri ile çatışmalı ve istikrarsız bir bölge hâline gelmiştir. Bu minvalde, Doğu Akdeniz'in en önemli sahildar devletleri arasında yer alan Türkiye ile Mısır arasında Temmuz 2013'ten itibaren siyasi ve diplomatik ilişkilerde sorunlar ortaya çıkmıştır. İki ülke arasında yaşanan siyasi ve diplomatik gerilimler, doğal olarak Doğu Akdeniz politikalarına da yansımıştır. Doğu Akdeniz enerji ve bölgesel güç mücadelesinde Mısır; İsrail, GKRY ve Yunanistan ile Türkiye ise KKTC ve Libya ile iş birliği temelinde hareket etmiştir. Bu noktadan hareketle, iki ülkenin Doğu Akdeniz politikasını karşılaştırmalı biçimde analiz eden bu çalışmada, taktiksel ve stratejik nüansları dikkate alarak siyasi tarih, uluslararası ilişkiler, uluslararası ekonomi politik ve uluslararası deniz hukuku perspektifinden jeopolitik bir değerlendirme olarak Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye-Mısır ilişkilerinin tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Karşılaştırmalı dış politika analizi bağlamında Doğu Akdeniz'de iki ülkenin ilişkileri, enerji jeopolitiği, bölgesel güç mücadelesi ve bölgesel krizler ekseninde şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Historically, there has been intense foreign policy activism based on political and economic relations between coastal and non-coastal states in the Eastern Mediterranean basin. Natural gas was first discovered in the Eastern Mediterranean basin off the coast of Egypt in 1969. Since then, opportunities for cooperation in the Eastern Mediterranean have increased, mostly in the field of energy, and the regional and global power struggle has intensified in the energy geopolitics of the region. Thus, the geopolitical position of the Eastern Mediterranean has become increasingly important and the most important agenda item of the Eastern Mediterranean equation after the 2000s has been the attempts to explore and extract hydrocarbon resources. With the Arab Spring that started in December 2010, the Eastern Mediterranean has become a region of conflict and instability, with administrative crises and regime changes in the coastal states. In this context, Türkiye and Egypt, the most important coastal states of the Eastern Mediterranean, have experienced problems in political and diplomatic relations since July 2013. The political and diplomatic tensions between the two important countries of the Eastern Mediterranean have naturally spilled over into the Eastern Mediterranean policies. In the Eastern Mediterranean energy and regional power struggle, Egypt has acted in cooperation with Israel, the Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus and Greece, while Türkiye has acted in cooperation with the TRNC and Libya. From this point of view, this study, which comparatively analyzes the Eastern Mediterranean policy of the two countries, aims to analyze Türkiye-Egypt relations in the context of the Eastern Mediterranean as a geopolitical assessment from the perspective of political history, international relations, international political economy and international law of the sea, taking into account tactical and strategic nuances. As a comparative foreign policy analysis, the relations of the two countries in the Eastern Mediterranean are shaped by energy geopolitics, regional power struggle and regional crises.