“Trans Hazara İngiliz Müdahalesi 1918-1919”transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Translation and evaluation of the work titled“The British 'Intervention' In Transcaspia 1918-1919”
  1. Tez No: 987352
  2. Yazar: HASAN DONBALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkistan, Bolşevizm, Sömürge, Ticaret, Turkestan, Bolshevism, Colonialism, Trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Tercümesini yapmış olduğumuz 'The British ''İntervention'' İn Transcaspia 1918-1919'' C.H. ELLİS tarafından yazılan bu eser birinci dünya savaşından sonra (1918-1919) İngilizlerin Türkistan'a müdahalesi hakkında geniş çaplı bilgiler sunmaktadır. Bu eser Bolşevik devriminden sonra Türkistan bölgesinde meydana gelen otorite boşluğunu ve bu boşluktan istifade eden İngilizlerin bölgedeki tutumu hakkında hem bölgenin coğrafi yapısı hem İngilizler ile Rusların bölgedeki rolleri açısından zengin bilgiler ihtiva etmektedir. Tarihsel bağlamda da incelediğimizde bu eser bizzat Albay Ellisin katıldığı operasyonlar ve bölgede yaşadığı olaylar ile ayrıntılı ve yetkili bir eserdir. Türkistan bölgesinin tarihinin karmaşık sayılabilecek dönemlerinden olan 1918-1919 yılları arasında Türkistan'da yaşanan olayların netlik kazanacağını düşünerek tercüme ettiğimiz ve değerlendirdiğimiz eserde bölgede yaşanan olayları birinci dünya savaşından sonra Rusya'da meydana gelen Bolşevik devrimi sonucu Rusya'nın Türkistan üzerindeki gücünün zayıflaması ile İngilizlerin hem Hindistan'daki sömürgesi hem de bölgedeki önemli ticaret yollarını elinde bulundurma çabalarına kadar çok geniş bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work titled“The British 'Intervention' in Transcaspia 1918–1919”, written by C.H. Ellis and translated in this thesis, provides extensive information about the British intervention in Turkestan following the First World War (1918–1919). The book contains rich details regarding the power vacuum that emerged in the Turkestan region after the Bolshevik Revolution and how the British sought to take advantage of this situation. It presents valuable insights into both the geographical structure of the region and the respective roles of the British and Russians in Central Asia. From a historical perspective, the work is authoritative and detailed, as it is based on Colonel Ellis's personal experiences and direct participation in the operations that took place in the region. The events that occurred in Turkestan during the complex years of 1918–1919 are expected to become clearer through this translation and evaluation. The book provides extensive information ranging from the weakening of Russian control over Turkestan following the Bolshevik Revolution to the British efforts to maintain dominance over their colonial possessions in India and control over key trade routes in the region.