Ag-ZnO nanokompozitinin çam poleni ekstraktlarından yeşil sentezi, fotokatalitik ve antibakteriyel özelliklerinin incelenmesi
Green synthesis of Ag-ZnO nanocomposite from pine pollen extracts and investigation of its photocatalytic and antibacterial properties
  1. Tez No: 987391
  2. Yazar: SUDENAZ MİRZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Nanopartiküller, Antibacterial activity, Nanoparticles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Yeşil sentez yöntemiyle üretilen nanopartiküller sağladığı avantajlardan dolayı vazgeçilmez hale gelmiştir. Nanokompozitler ise en az bir bileşeni nanoboyutta olan malzemelerin bir araya getirilmesiyle elde edilen yapılardır. Farkı bileşenlerin avantajlı özelliklerinin birleştirilmesi ile aktivitelerinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanır. Bu çalışmada Ag-ZnO nanopartikülleri, farklı bitki ekstraktı ve metal tuzu oranları ile hazırlanarak elde edilen her bir nanopartikül UV, XRD ve FTIR karakterizasyonlarına tabi tutuldu. Karakterizasyonlar değerlendirildikten sonra en ideal özellikleri gösteren Ag-ZnO nanopartikülünün SEM analizi yapıldı ve ortalama 172 nm boyutunda nanokompozitler elde edildiği belirlendi. Ardından Ag-ZnO nanopartiküllerinin fotokataliz çalışmalarında ve antibakteriyel uygulamalarda gösterdiği performans değerlendirildi. Fotokataliz uygulamalarında metilen mavisi boyasına karşı %77,35, tetrasiklin antibiyotiğine karşı %57,05 bozunma oranı elde edildi. Antibakteriyel aktivitesi incelendiğinde Gentamisin antibiyotiği referans olarak kullanıldı ve Ag-ZnO nanopartiküllerinin Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerine karşı Sırasıyla 1.074 ve 1.173 cm oranında başarılı zon çapları gösterdiği belirlendi. Tüm bu sonuçlar elde edilen nanokompozitlerin biyomedikal ve çevre iyileştirme uygulamalarında yüksek potansiyel gösterdiğini kanıtladı.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles synthesized via green synthesis methods have become indispensable due to the advantages they offer. The nanocomposites are structures obtained by combining materials in which at least one component is at the nanoscale. The aim is to enhance the overall activity by integrating the advantageous properties of different components. In this study, Ag–ZnO nanoparticles were prepared using various ratios of plant extract and metal salts, and each nanoparticle sample was subjected to UV, XRD, and FTIR characterizations. After evaluating these characterizations, the Ag–ZnO nanoparticle that exhibited the most ideal properties was analyzed using SEM, and nanocomposites with an average size of 172 nm were determined. Subsequently, the performance of the Ag–ZnO nanoparticles in photocatalytic studies and antibacterial applications was evaluated. In photocatalytic applications, degradation rates of 77.35% against methylene blue dye and 57.05% against tetracycline antibiotic were achieved. For antibacterial activity, gentamicin was used as the reference antibiotic, and the Ag–ZnO nanoparticles exhibited successful inhibition zone diameters of 1.074 cm and 1.173 cm against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, respectively. All these results demonstrate that the obtained nanocomposites possess high potential for biomedical and environmental remediation applications.