Bir üniversite hastanesi acil servisine başvuran 65 yaş üstü hastaların incelenmesi
Examination of patients over 65 years admi̇ted to a emergency department of university hospital
- Tez No: 987408
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÖKHAN TURTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Acil Tıp, Geriatrics, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Covid, Geriatri, Mortalite, Yoğun Bakım, Emergency, Covid, Geriatrics, Mortality, Intensive Care
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışmada; 65 yaş üstü acil servise başvuran hastalardan servis veya yoğun bakıma yatış yapılanların geriye dönük başvuruları incelenerek başvuru şikâyetleri, başvuru sıklıkları, acil serviste yapılan tetkikler, görüntüleme yöntemleri, ön tanılar, yatış yapılma oranları, en çok yatış yapılan bölümler, son tanılar, hastanın taburculuk ve mortalite durumları ayrıca bu bakılacak parametreler arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Tıp Anabilim Dalı'na 01 Nisan 2020 - 10 Temmuz 2020 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzerindeki hastalar geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastane sağlık bilgi yönetim sistemi ile başvurular tespit edildi. Hasta başvuruları tespit edildikten sonra hastaların medikal kayıtları incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastalar için hasta takip formu oluşturuldu. Hastaların vital bulguları, fizik muayene bulguları, acile başvuru şikâyetleri, acil servisteki ön ve son tanıları, yattıkları servis veya yoğun bakımlar, yattıkları servis ve yoğun bakımlardaki yatış süreleri, yattıkları servis veya yoğun bakımlardaki taburculuk veya ölüm durumları, ek hastalıklar, başvuru sayıları, istenilen konsültasyonlar, yapılan radyolojik tetkikler, yapılan laboratuvar değerleri incelendi. Bulgular: Yapmış olduğumuz bu çalışmada acil servise başvuran tüm 65 yaş üstü hastaların %31.16'sının hastaneye yatırıldığı tespit edilmiştir. Hastaların %58.8'inin erkek, %41.2'sinin kadın ve tüm hastaların yaş ortalamasının 76.29 olduğu saptanmıştır. Hastaların çoğunluğunu 65-74 yaş aralığındaki hastalar oluşturmuştur. Çalışmamızda hastaların 301'inin (%44.9) yoğun bakımlara yatırıldığı görülmüştür. Hastaların ortalama yatış süreleri 9 gün olarak saptanmıştır. Hastalarda en sık görülen ek hastalık DM olmuştur. Tüm hastaların %16.9'u yatırıldıkları birimde ölmüş geri kalanı tabucu olmuştur. Sayısal olarak en çok ölümün gerçekleştiği bölüm covid servisi iken oransal olarak en sık ölümün gerçekleştiği bölüm medikal onkoloji olmuştur. En çok yatış yapılan bölümün kardiyoloji olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yatışlar incelendiğinde en sık yatış tanısı AKS (%13.58) olmuştur. Çalışmamızdaki hastaların en sık nefes darlığı (%18.2) şikâyeti ile acil servise başvurduğu görülmüştür. Yoğun bakımda yatan hastaların ölüm oranı, serviste yatanlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Ölen hastaların, yaş ortalaması ve hastanede yatış sürelerinin taburcu olanlara göre anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Ölen hastaların tabucu olanlara göre anlamlı düzeyde hipotansif ve taşikardik olduğu bulunmuştur. Yatırıldıkları serviste ölen hastaların başvuruda bakılan BUN, kreatinin, total bilirubin, direkt bilirubin, AST, ALT, ALP, GGT, LDH, nötrofil, lenfosit, INR, APTT, CRP değerleri ve nötrofil/lenfosit oranı taburcu olan hastalara göre anlamlı olarak yüksek iken total protein, albümin, kalsiyum ve hemoglobin değerleri anlamlı düşük bulunmuştur. Hastaların %78.96'sında görüntüleme tetkiki olarak BT istenmiştir. Sonuç: Yaptığımız bu çalışmanın sonucunda geriatrik hastaların acil servise başvuruları, takipleri ve sonuçları açısından değerlendirildiğinde; hastaneye ve yoğun bakımlara yatış oranlarının yüksek olduğu, en sık nefes darlığı şikâyeti ile acil servise başvurdukları, en çok kardiyoloji bölümüne yatış yapıldığı, hastanede yatış sürelerinin uzun olduğu ve ölüm oranlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca yapılan kan tetkiklerinin ve görüntüleme yöntemlerinin oldukça yoğun bir şekilde çalışıldığı ve bunların iyi bir şekilde değerlendirilmesinin oldukça önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: In this study; retrospective admited of patients over the age of 65 who applied to the emergency service or those who were admitted to the intensive care unit were examined, and their application complaints, frequency of admission, examinations performed in the emergency department, imaging methods, preliminary diagnoses, hospitalization rates, the most hospitalized departments, the last diagnoses, the patient's discharge and mortality status and the relationships between these parameters to be evaluated were evaluated. Material and methods: In this study, patients over the age of 65 who applied to İnönü University Faculty of Medicine Turgut Özal Medical Center Emergency Medicine Department between 01 April 2020 - 10 July 2020 were retrospectively examined. Admited were identified through the hospital health information management system. After the patient admited were determined, the medical records of the patients were examined. A patient follow-up form was created for the patients included in the study. Patients' vital signs, physical examination findings, complaints of admission to the emergency department, preliminary and final diagnosis in the emergency department, the service or intensive care unit, the length of stay in the service and intensive care unit, discharge or death status in the service or intensive care unit, additional diseases, number of admited, desired consultations, radiological examinations and laboratory values were examined. Results: In this study, it was determined that 31.16% of all patients over 65 years of age who applied to the emergency department were hospitalized. It was determined that 58.8% of the patients were male, 41.2% were female, and the mean age of all patients was 76.29. The majority of the patients were between the ages of 65 and 74. In our study, it was observed that 301 (44.9%) of the patients were hospitalized in intensive care units. The mean hospital stay of the patients was 9 days. The most common comorbidity in the patients was DM. 16.9% of all patients died in the unit they were admitted to and the rest were discharged. While the department with the highest number of deaths numerically was the covid service, the department with the highest number of deaths proportionally was medical oncology. It was determined that the department with the most hospitalizations was cardiology. When the hospitalizations were examined, the most common diagnosis was ACS (13.58%). It was observed that the patients in our study applied to the emergency department most frequently with the complaint of shortness of breath (18.2%). The mortality rate of the patients hospitalized in the intensive care unit was found to be significantly higher than the patients hospitalized in the ward. It was determined that the mean age and length of hospital stay of the patients who died were significantly higher than those who were discharged. It was found that the deceased patients were significantly hypotensive and tachycardic compared to the discharged patients. BUN, creatinine, total bilirubin, direct bilirubin, AST, ALT, ALP, GGT, LDH, neutrophil, lymphocyte, INR, APTT, CRP values and neutrophil/lymphocyte ratio of the patients who died in the hospital they were admitted to were significantly higher than the patients who were discharged. protein, albumin, calcium and hemoglobin values were found to be significantly lower. CT was requested as an imaging test in 78.96% of the patients. Conclusion: As a result of this study, when geriatric patients are evaluated in terms of their application to the emergency department, their follow-up and results; It was determined that hospitalization rates in hospitals and intensive care units were high, they most frequently applied to the emergency department with the complaint of shortness of breath, they were mostly hospitalized in the cardiology department, the length of hospitalization was long, and the death rate was high. In addition, it has been determined that blood tests and imaging methods have been studied intensively and it is very important to evaluate them well.