Bir aylık dönemde acil servise başvuran yaşlı ve genç hastaların acil servis başvurularının karşılaştırılması
Characteristik of geriatric patients in emergancy depertment
- Tez No: 163691
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIDVAN ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatric, emergency department, social demographics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bir Aylık Dönemde Acil Servise Başvuran Yaşlı ve Genç Hastaların Acil Servis Başvurularının Karşılaştırılması Dr. Seyran Bozkurt Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD İnciraltı-ÎZMİR Tlf: 232 412 27 01 AMAÇ: Bir aylık dönemde acil servise başvuran yaşlı (65 yaş üstü) ve genç (17-64 yaş) hastaların sosyo- demografik özellikleri, başvuru şikayetleri ve acil servis yaklaşımlarının karşılaştırılması. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (DEÜTFH) Acil Tıp Anabilim Dalı' nda bir Mayıs 2005- 31 Mayıs 2005 tarihleri arasında acil servise başvuran tüm hastalar çalışmaya alınarak yapıldı. Hastaların sosyo- demografik özelikleri, başvuru şikayetleri, acil servis yaklaşımlarını içeren veri toplama formu düzenlenerek kesitsel, analitik çalışma yapıldı. BULGULAR: Araştırma süresi boyunca acil servise 2880 hasta başvurdu. Yüz yetmiş beş hasta verileri eksik olduğu için çalışmadan çıkartıldı. Çalışmaya dahil edilen 2705 hastanın 21 05 'i (%78) 17-64 yaş grubunda, 600'ü (%22) ise 65 yaş ve üzeri grupta idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 1550 'si (%57) kadın, 11 55 'i (%43) erkek olup her iki yaş grubunda kadınların acil servise başvurusu erkeklere göre daha fazla bulundu. Genç yaş grubunda hastaneye başvuranların yaş ortalaması 38.8±13.82, 65 yaş ve üstünde ise yaş ortalaması 74.16±8.17 olarak hesaplandı. Başvuran hastaların 1819'unun (%68) sağlık güvencelerinin Emekli Sandığı (ES) (yaşlılarda %83.8 (n=503), 17-64 yaş grubunda %62.5 (n=1316)) olduğu tespit edildi. Genç yaş grubunun %98'inin (n=2056), 65 ve üzeri yaş grubunun ise %88'inin (n=538) okur yazar olduğu saptandı. Yaşlıların yalnız, bakıcı, bakımevinde yaşama oranları 17-64 yaş grubuna göre daha yüksek bulundu. Genç yaş grubunda evli olanların, 65 yaş ve üstü grubunda dul olanların oram anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Her iki yaş grubunda da en sık rastlanan şikayetlerin gastrointestinal sistem (GİS) ile ilgili olduğu tespit edildi. Genç yaş grubundan 1789 (%85) hasta bakı birimlerinde değerlendirilirken, 65 ve üstü yaş grubu hastalarının 247'si (%41) daha yoğun bakım gerektiren bölümlerde değerlendirildiği ortaya çıktı. Altmış beş yaş ve üstündeki hastalarda laboratuar tetkik sayısı 17-64 yaş arasmdakilere göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Radyolojik tetkik istenme oram açısından istatistiksel anlamlılık bulunmadı. Konsültasyon istenme oram yaşlı grupta anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Altmış beş yaş üstü grupta acil servisten ayrılırken muhtemel görülen tanılarında en sık kardiyovasküler sistem (KVS) hastalığı, genç yaş grubunda ise en sık spesifik olmayan tanılar bulunmaktadır. Hastaneye yatışın genç yaş grubunda %6 (n=133), 65 ve üstü yaş grubunda ise %18 (n=106) olduğu görüldü. Hastaların acilde kalış süreleri değerlendirildiğinde yaşlıların daha fazla kaldığı saptandı. YORUM: Gençlerle kıyaslandığında yoğun bakım gerektiren bölümlerde daha uzun süre kalmakta, daha fazla konsültasyon istenmekte, daha sık yatırılmakta, acil serviste daha fazla kalmaktadırlar. Geriatrik hasta populasyonu yüksek olan acil servislerin hizmet anlayışlarını bu özelliklere göre düzenlemeleri uygun olur.ANAHTAR KELİMELER: Yaşlı hasta, genç hasta, acil servis, sosyo-dernografik özellik 6-
Özet (Çeviri)
Characteristics of Geriatric Patients in Emergency Department. Seyran Bozkurt, MD Dokuz Eylül University Hospital Dept. of Emergency Medicine, Inciralti-Izrnir Tel: +90 (232) 412 27 01 OBJECTIVE: To compare the social demographics and emergency department management of geriatric patients. METHOD: This prospective, analytic, cross sectional research was conducted in Dokuz Eylül University Hospital (DEUTFH) Department of Emergency Medicine during a one- month period between May, 01 and May, 31 2005. All patients who admitted to emergency department were included to the study except with inadequate chart data. Patients were grouped as Geriatric group (age > 65 years) and Younger group (age between 17-64 years) RESULTS: A total 170 of 2,880 patients were excluded because of inadequate chart data. Younger group had 2,105 (78%) and Geriatric group had 600 (22%) of 2,705 patients. Women were admitted to emergency department more than men in both groups and also in total study population (1,550 (57%) female). Median age was 38.8±13 years in Younger group and 74.16±8 years in Geriatric group. The rate of living alone, with a care-taker or in a nursing home was higher in Geriatric group than in Younger group. The most common complaints of both Younger group and Geriatric group were related with gastro intestinal system disorders. The rate of usage of critical care beds in emergency department was higher in Geriatric group (41% vs. %15). The rates of laboratory tests and consultation orders, but not radiological tests were significantly higher in Geriatric group than Younger group. The most common diagnosis was cardiovascular system disorders in Geriatric group and nonspecific complaints in Younger group. The rate of admissions to the hospital was higher in Geriatric group (18% vs. 6%). Also Geriatric group's length of stay in emergency department was longer than Younger group. CONCLUSION: Geriatric group has longer length of stay, and higher rate of consultation orders, admission to hospital and usage of critical care beds in emergency department.