Deneysel prapizm modelinde dekspantenol'ün ı̇skemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkinliğinin araştırılması
Investigation of possible protective efficacy of dexpanthenol on ischemia reperfusion injury in experimental priapism model
  1. Tez No: 987425
  2. Yazar: HAKAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Dekspantenol, Iskemi, Reperfüzyon, Oksidatif Stres, Priapism, Dexpanthenol, Ischemia, Reperfusion, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Priapizm cinsel uyarı olmaksızın gelişen istemsiz ereksiyon hali olarak tanımlanır. Penise düşük kan akımıyla karakterize olan ürolojik acil müdahale gerektiren iskemik priapizm klinik olarak en sık karşılaşılan priapizm türüdür. İskemik priapizm gerçekleşmesi durumunda doku hipoksisi ve asidoz gelişir ve sonrasında progresif olarak şiddeti artmaya başlar. Acil olarak ürolojik müdahale edilmediği durumda akut iskemik priapizm sonrasında gelişen inflamasyon ve oksidatif stres penis dokusundaki hasarın daha da şiddetlenmesine ve daha sonrasında penil düz kaslarda nekroz ve fibrozise yol açmaktadır. Provitamin B5 olarak da bilinen pantotenik asit (PA) bir alkol türevi olup, koenzim A'nın biyosentezi için önemli olan bir vitamindir. Hücresel savunma, inflamatuar cevap ve oksidatif strese bağlı onarım mekanizmaları üzerinde önemli etkileri olan dekspantenolün çeşitli deneysel modellerde ve iskemik hastalıklarda yararlı olduğu gösterilmiştir. Amaç: Bu çalışma hücresel savunma, inflamatuar cevap ve oksidatif strese bağlı onarım mekanizmaları üzerinde önemli etkileri olan dekspantenolün oluşturulan bir priapism modelinde olası antiinflamatuar, antioksidan etkilerinin incelenmesini amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: 48 adet Wistar albino ırkı erkek sıçan randomize olarak dört gruba (n:12) ayrıldı. Deneysel priapizm modeli oluşturuldu. Kontrol grubunda; patoloji oluşturulmamış ve tedavi uygulanmamış olup intrakardiyak kan alınmıştır ve sakrifiye edilen deneklerden penektomi yapılarak penis doku örnekleri elde edilmiştir. Tedavi yapılamayan patoloji grubunda; 1 saatlik iskemik priapizm oluşturulmuştur ve reperfüzyondan 1 saat sonra, intrakardiyak kan alınmış ve sakrifiye edilen deneklerden penektomi yapılarak penis doku örnekleri elde edilmiştir. Tedavi edilen patoloji grubunda; Priapism oluşturulduktan 30 dakika sonra, dekspantenol 500 mg/kg dozunda intraperitoneal (ip) olarak verilmiştir ve reperfüzyondan 1 saat sonra, intrakardiyak kan alınmış ve sakrifiye edilen deneklerden penektomi yapılarak penis doku örnekleri elde edilmiştir. Patoloji içermeyen ilaç grubunda; dekspantenol verildikten 1 saat sonra intrakardiyak kan alınmış ve sakrifiye edilen deneklerden penektomi ile penis doku örnekleri elde edilmiştir. Tüm elde edilen kan ve penil doku örnekleri histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışmanın sınırları dahilinde iskemik priapism oluşturulan ve oluşturulmayan serum ve doku örneklerinin biyokimyasal incelemesinde MDA, SOD, GSH, NO, TAS, TOS ve oksidatif indeks parametreleri karşılaştırıldı. Dex+pat grubunda, patoloji grubuna göre; GSH, SOD, TAS düzeyleri artmış, MDA, NO, OSI, TOS düzeyleri azalmış olarak izlendi. Histolojik analizler sonucunda elde edilen histopatolojik skorda, büyüme faktörlerinden VEGF ve FGF gibi protein gruplarında olumlu yönde değişim gözlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmanın histolojik ve biyokimyasal sonuçları, dekspantenolün iskemik priapismde oksidasyon parametreleri üzerinde iyileştirici yönde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Priapism is defined as an involuntary erection without sexual stimulation. Ischemic priapism, which is characterized by low blood flow to the penis and requires urological emergency intervention, is the most common type of priapism clinically. In case of ischemic priapism, tissue hypoxia and acidosis develops and then its severity starts to increase progressively. In the absence of urgent urological intervention, inflammation and oxidative stress developing after acute ischemic priapism lead to further exacerbation of the damage to the penile tissue and subsequently to necrosis and fibrosis in penile smooth muscles. Pantothenic acid (PA), also known as provitamin B5, is an alcohol derivative and is a vitamin important for the biosynthesis of coenzyme A. Dexpanthenol, which has important effects on cellular defense, inflammatory response and oxidative stress-related repair mechanisms, has been shown to be beneficial in various experimental models and ischemic diseases. Objective: This study aimed to investigate the possible anti-inflammatory and antioxidant effects of dexpanthenol, which has important effects on cellular defense, inflammatory response and oxidative stress-related repair mechanisms, in a priapism model. Materials and Methods: 48 Wistar albino male rats were randomly divided into four groups (n:12). An experimental priapism model was created. In the control group; no pathology was created and no treatment was applied, intracardiac blood was taken and penectomy samples were obtained from the sacrified subjects by performing penectomy. In the untreated pathology group; 1 hour ischemic priapism was established and 1 hour after reperfusion, intracardiac blood was taken and penectomy specimens were obtained from the sacrificed subjects by penectomy. In the treated pathology group; 30 minutes after induction of priapism, dexpanthenol 500 mg/kg was given intraperitoneally (ip) and 1 hour after reperfusion, intracardiac blood was taken and penectomy samples were obtained from the sacrified subjects by penectomy. In the pathology-free drug group; intracardiac blood was drawn 1 hour after dexpanthenol administration and penile tissue samples were obtained from the sacrificed subjects by penectomy. All obtained blood and penile tissue samples were examined histopathologically and biochemically. Results: Within the limitations of this study, MDA, SOD, GSH, NO, TAS, TOS and oxidative index parameters were compared in the biochemical examination of serum and tissue samples with and without ischemic priapism. In the Dex+pat group, compared to the pathology group, GSH, SOD, TAS levels were increased and MDA, NO, OSI, TOS levels were decreased. In the histopathological score obtained as a result of histological analysis, positive changes were observed in protein groups such as VEGF and FGF, which are growth factors. Conclusion: The histological and biochemical results of this study showed that dexpanthenol has a curative effect on oxidation parameters in ischemic priapism.