Parent and child perspectives of mindful parenting in the UK and Turkey: Associations with psychological adjustment and wellbeing
Birleşik Krallık ve Türkiye'de bilinçli farkındalıklı ebeveynliğe ebeveyn ve çocuk bakış açıları: Psikolojik uyum ve iyi oluş ile ilişkileri
  1. Tez No: 987459
  2. Yazar: PINAR ACET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BONAMY R OLIVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Ana-baba çocuk ilişkileri, Bilinçli farkındalık, Grup değişmezliği, Türkçe uyarlama, Ölçme değişmezliği, Perceived parenting styles, Mindfulness, Group invariance, Turkish adaptation, Measurement invariance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty College London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bilinçli-farkındalıklı ebeveynlik, gelişen bir araştırma konusu olmakla birlikte, alanyazında hala önemli boşluklar bulunmaktadır. Bu doktora tezi, öncelikle Bilinçli-farkındalıklı Ebeveynlik Modelini kavramsallaştırmak için sistematik bir anlatı incelemesi gerçekleştirerek bu boşlukları ele almıştır. Sonuçlar; hem ebeveynlerin, çocukların ve ailenin sosyal çevresinin özelliklerinin hem de ebeveynlik stresinin bilinçli-farkındalıklı ebeveynliğin çoklu belirleyicileri olabileceğini, ancak bilinçli-farkındalıklı ebeveynliğe ilişkin çocuk bakış açılarının gözden ardı edildiğini göstermiştir. Mevcut tez çalışmasında, Birleşik Krallık ve Türkiye'de yaşayan anneler ve onların 11-16 yaş arasındaki normal gelişim gösteren çocuklarından oluşan örneklemlerde, 'Ebeveynler ve Çocuklar için Bilinçli-farkındalıklı Ebeveynlik Envanterleri' paralel olarak geliştirilmiştir. Onsekiz madde ve dört faktörden oluşan bu envanterlerin, her iki kültürde de, anne ve çocuk bakış açılarından bilinçli-farkındalıklı ebeveynliği ölçmede güvenilir ve geçerli bir araç olduğu bulunmuştur. İkinci olarak, geliştirilen bu envanterler kullanılarak, Bilinçli-farkındalıklı Ebeveynlik Modeli kültürler arasında ampirik olarak test edilmiştir. Özellikle, çocuğun mizacının, ebeveynin algıladığı sosyal desteğin ve psikolojik sıkıntının, anne ve çocuk tarafından bildirilen bilinçli-farkındalıklı ebeveynliği etkileyip etkilemediği Birleşik Krallık ve Türkiye'de incelenmiştir. Bulgular, çocuğun olumsuz duygulanımının yalnızca Birleşik Krallık'ta bilinçli ebeveynliği doğrudan etkilediğini göstermiştir. Ancak, her iki kültürde de, hem çocuğun olumsuz duygulanımı hem de annenin algıladığı sosyal desteğin, annenin psikolojik sıkıntısı aracılığıyla dolaylı olarak bilinçli-farkındalıklı ebeveynliği etkilediği bulunmuştur. Son olarak, evdeki kaos ile çocukların problem davranışları arasındaki ilişkide bilinçli-farkındalıklı ebeveynliğin aracı ve düzenleyici rolü incelenmiştir. Sonuçlar, her iki ülkede de, evdeki kaosun bilinçli-farkındalıklı ebeveynlik aracılığıyla çocuğun problem davranışlarını belirlediğini göstermiştir. Ayrıca, Birleşik Krallık örnekleminde, bilinçli-farkındalıklı ebeveynliğin evdeki kaos ile çocukların problem davranışları arasındaki ilişkiyi zayıflattığı gözlenmiştir. Gelecek çalışmalarda, Ebeveynler ve Çocuklar için Bilinçli-farkındalıklı Ebeveynlik Envanterleri'nin faktör yapısının ve geçerliliğinin ve ayrıca Bilinçli-Farkındalıklı Ebeveynlik Modeli'nin işleyişinin farklı kültürler ve örneklemlerde kapsamlı bir şekilde ele alınması tavsiye edilmektedir. Ayrıca, model içindeki çift yönlü ilişkilerin incelenmesi de faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mindful parenting is a burgeoning research interest, but there are still significant gaps in the literature. This PhD thesis addressed these gaps by first conducting a systematic narrative review to conceptualise a Process of the Mindful Parenting Model. Results indicated that mindful parenting might be multiply determined by characteristics of parents, children, family social environment, and parenting stress, but child perspectives on mindful parenting have been overlooked. To address this, this thesis developed and validated parallel the Mindful Parenting Inventories for Parents (MPIP) and Children (MPIC) in mothers and their typically developing children aged 11-16 years in the UK and Türkiye. MPIP/MPIC consisting of 18 items and four factors, showed promise in measuring mindful parenting from mother and child perspectives in both cultures, with acceptable validity. Second, this thesis empirically tested the Process of the Mindful Parenting Model across cultures, utilising MPIP/MPIC. Specifically, I examined whether child temperament, social support, and parental psychological distress influenced mother- and child-reported mindful parenting in the UK and Türkiye. Results revealed that child negative emotionality was a direct predictor of mindful parenting in the UK only. However, child negative emotionality and social support were indirect predictors of mindful parenting through maternal psychological distress in both cultures. Then, I explored the mediating and moderating roles of mindful parenting in the relationship between household chaos and child problem behaviours across cultures. Results showed that household chaos was a significant indirect predictor of child problem behaviours via mindful parenting in both countries. Furthermore, mindful parenting moderated the link between household chaos and child problem behaviours in the UK. Additional research is encouraged to thoroughly examine the factor structure and validity of MPIP/MPIC and the Process of the Mindful Parenting Model across diverse cultures and populations. Furthermore, exploring bidirectional associations within the model would also be beneficial.