Postpolimerizasyonun makyaj yapılmış eklemeli yöntem ile üretilen daimi kron rezinlerinin renk stabilitesi ve renklemesine etkisi
The effect of post-polymerization on the color stability and discoloration of resin permanent crowns produced by the characterization of additive manufacturing
- Tez No: 987483
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA YAŞAR MANAV
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, Makyaj, Renk Stabilitesi, Additive manufacturing, Characterization, Color stability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Estetik bölgelerde uygulanan restorasyonlarda uzun süreli kullanıma bağlı olarak meydana gelebilecek renk değişimleri, estetik sorunlara ve hasta memnuniyetinin azalmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle restorasyon materyallerinin seçiminde renk stabilitesi, klinik olarak önemlidir. Eklemeli üretim yöntemleri, eksiltmeli üretime göre hammadde israfını azaltmak amacıyla geliştirilmiş ve dental alanda kullanımı her geçen gün artmıştır. Bu çalışmanın amacı, farklı kürleme yöntemleriyle makyaj yapılmış 3B baskılı kalıcı restorasyonların, distile su, kahve ve kırmızı şarap içinde 30 gün sonrası renklenme özelliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Saremco Print-Crowntec (Saremco, İsviçre) daimi kron reçinesiyle 90 adet örnek üretilmiştir. Örnekler reçine markasının önerdiği şekilde şekillendirilip kürleme yapıldıktan sonra turuncu (orange) rengi ile (VITA Akzent LC; VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH Co KG) A2 renginde makyaj yapılmış ve üretici talimatı da olmak üzere 3 farklı metodta kürlenmiştir. Örnekler distile su, kahve ve şarap solüsyonlarında yaşlandırılmak üzere 3 gruba ayrılmıştır (n=30). Örnekler solüsyonlara konulup etüv cihazında 37°C derecede muhafaza edilmiştir. İlk renk ölçümleri D65 aydınlatma koşullarında, gri zeminde spektrofotometre (Vita Easyshade V, Vita Zahnfabrik, Almanya) ile başlangıç ve 1, 7 ve 30.günlerde gerçekleştirilmiştir. Renk değişiminin değerlendirilmesi için CIEDE2000 (1: 1: 1) renk sistemi tarafından belirlenen“ΔE”formülü kullanılmıştır. Bulgular: İstatiksel analiz sonuçlarına göre farklı kürleme şekli farklı solüsyonlarda zamana bağlı olarak renklenmede oluşan değişimin anlamlı olduğu ve bu değişim üzerinde solüsyon ve kürleme şeklinin farklılıklarının anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca zaman×solüsyon, zaman×materyal ve bu üç faktör etkileşiminin istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. (p<0,001) Genel olarak, en yüksek renk değişiminin kırmızı şarap solüsyonunda, bunu sırasıyla kahve ve distile su solüsyonlarının takip ettiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlılıkları çerçevesinde, ilave kürleme işleminin ve kullanılan renklendirici solüsyon türünün restoratif materyallerdeki renk değişimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. En yüksek düzeyde renklenmenin kırmızı şarap grubunda meydana geldiği, ayrıca renk değişiminin zamanla artış gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Color changes that occur during the long-term use of restorations in the esthetic zone can lead to esthetic concerns and decreased patient satisfaction. Therefore, the color stability of restorative materials is of great clinical importance. Additive manufacturing techniques are increasingly utilized in dentistry due to their ability to minimize material waste compared to subtractive methods. This study aimed to evaluate the color stability of 3D-printed permanent restorations with applied surface stain after different post-curing protocols, following 30-day immersion in distilled water, coffee, and red wine solutions. Materials and Methods: Ninety specimens were fabricated using Saremco Print-Crowntec resin (Saremco, Switzerland). The specimens were shaped and cured according to the manufacturer's instructions, stained with VITA Akzent LC orange shade (VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH Co KG) in A2 color, and post-cured using three different protocols. The specimens were then divided into three groups (n=30) and stored in distilled water, coffee, or red wine at 37 °C for 30 days. Color measurements were performed at baseline, day 1, day 7, and day 30 under D65 illumination on a neutral gray background using a spectrophotometer (Vita Easyshade V; VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH Co KG, Germany). Color change was calculated using the ΔE formula based on the CIEDE2000 (1:1:1) system. Results: According to the statistical analysis results, the change in discoloration over time in different solutions with different curing methods was found to be significant, and both the type of solution and the curing method had a significant effect on this change. In addition, the interactions of time × solution, time × material, and the three-way interaction among these factors were found to be statistically significant (p < 0.001). Overall, the highest color change was observed in the red wine solution, followed by the coffee and distilled water solutions, respectively. Conclusion: Within the limitations of this study, both additional post-curing and the type of staining solution significantly affected the color stability of 3D-printed resin-based permanent restorations. Red wine caused the greatest color change, and discoloration increased over time.