KÜMİ FRS (2022 Sürümü) ve inşaat sektörü uygulanabilirliği
KÜMİ FRS (2022 Version) and its applicability in the construction sector
  1. Tez No: 987484
  2. Yazar: HEDYETULLAH BASMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KÜMİ FRS, KÜMİ, finansal tablolar, finansal raporlama, inşaat sektörü, FRS for SMEs, SMEs, financial statements, financial reporting, construction sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
Özet
Tezde; bağımsız denetime tabi olmayan Küçük ve Mikro Ölçekli İşletmelerin (KÜMİ) gereksinimlerine yönelik finansal tablolarındaki bilgilerin ihtiyaca ve gerçeğe uygun, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve zamanında sunulmasını hedefleyen Küçük ve Mikro İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) (2022 Sürümü) ele alınmıştır. Bu kapsamda tez iki bölümden oluşmuştur. İlk bölümünde KÜMİ FRS (2022 Sürümü) bölümleri itibarıyla temel ilkeleri, uygulama esasları ve bu kapsamda ortaya çıkan muhasebe düzenlemeleri genel olarak incelenmiştir. Son bölümde KÜMİ FRS (2022 Sürümü) kapsamında inşaat sektörü uygulanabilirliği örnek olay üzerinden değerlendirilmiştir. KÜMİ FRS uygulanabilirliği açısından Ege Bölgesinde inşaat sektöründe faaliyet gösteren seçilmiş bir şirketin finansal tablolarının sunumun (Finansal Durum Tablosu, Kâr veya Zarar Tablosu ve Dipnotlar) sağlanabilmesi amacıyla, standart metni esas alınarak muhasebe politikaları ve tahminler, hasılat, stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar vb. gibi temel noktaları genel olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. KÜMİ FRS sunduğu sadeleştirilmiş ve anlaşılır raporlama çerçevesi, vergi odaklı muhasebe anlayışından bilgi odaklı muhasebeye geçişi teşvik ederek, iç ve dış paydaşlar için daha doğru karar almalarını sağlayıcıdır. Bu tezde, genel olarak KÜMİ FRS teorik temelleri ele alınmış, aynı zamanda genel olarak inşaat sektörü uygulanabilirliği temel noktaları itibarıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Seçilen şirketin KÜMİ FRS' ye uygulanabilirliği açısından yapılan değerlendirme sonucunda finansal raporları arasında ölçüm ve değerlemeden kaynaklanan birtakım farklılıklar ortaya çıkmıştır. Faaliyet dönemini zararda kapatan bu şirketin beyan ettiği tutardan daha az tutarda zararı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis examines the Financial Reporting Standard for Small and Micro Enterprises (FRS for SMEs) (2022 Version), which aims to ensure that the information in the financial statements of Small and Micro Enterprises (SMEs), not subject to independent audit is relevant, truthful, understandable, comparable, and timely. In this context, the thesis consists of two sections. The first section generally examines the basic principles, application principles, and accounting regulations arising in this context, based on the sections of the SME FRS (2022 Version). In the last section, the applicability of the SME FRS (2022 Version) to the construction sector is evaluated through a case study. The applicability of FRS for SMEs in the presentation of financial statements of a selected company operating in the construction sector in the Aegean Region (Statement of Financial Position, Statement of Profit or Loss, and Notes) has been attempted by generally evaluating key points such as accounting policies and estimates, revenue, inventories, tangible and intangible fixed assets, etc., based on the standard text. FRS for SMEs simplified and understandable reporting framework encourages the transition from tax-focused accounting to information-focused accounting, enabling internal and external stakeholders to make more accurate decisions. This thesis generally addresses the theoretical foundations of FRS for SMEs and attempts to evaluate its applicability to the construction sector in general in terms of key points. The assessment of the selected company's applicability to FRS for SMEs revealed certain differences in its financial reports arising from measurement and valuation. It was determined that this company, which closed the operating period at a loss, had a lower loss than the amount it declared.