Endülüs'te din ve bilim
Religion and science in-Andalus
  1. Tez No: 987495
  2. Yazar: SUAT MUSAB KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Din, Bilim ve Teknoloji, Philosophy, Religion, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Din, Endülüs, Science, Religion, Andalucia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Endülüs İslam medeniyetinde din ve bilimin iç içe geçmiş yapısını ve bu ilişkinin Avrupa'nın entelektüel gelişimine olan etkilerini incelemektedir. Endülüs, VIII. yüzyıldan itibaren İslam'ın hoşgörülü anlayışı doğrultusunda bilimsel gelişmelere zemin hazırlamış; Kurtuba, Gırnata ve Tuleytula gibi şehirlerde kurulan medreseler, kütüphaneler ve çeviri merkezleri ile bilimsel üretimin merkezi hâline gelmiştir. Felsefe, tıp, astronomi ve matematik gibi alanlarda yetişen İbn Rüşd, Zehravi, Zerkali ve İbn-i Firnas gibi âlimler, dini ilkelerle çelişmeden aklı ve gözleme dayalı bir bilim anlayışı geliştirmişlerdir. Aynı zamanda bu bilgiler, çeviri hareketleri ve Reconquista süreciyle Avrupa'ya taşınmış ve Rönesans'ın temellerinin atılmasında önemli rol oynamıştır. Çalışmada, dinin bilim üzerindeki yönlendirici rolü ve bu sentezin Batı düşünce geleneğine katkısı karşılaştırmalı ve tarihsel bir perspektifle ele alınmıştır. Endülüs örneği, İslam medeniyetinde din ile bilimin çatışmak yerine birbirini besleyebileceğini göstermesi bakımından dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the intertwined nature of religion and science in the Andalusian Islamic civilization and investigates the influence of this relationship on the intellectual development of Europe. From the 8th century onwards, Andalusia provided a fertile ground for scientific advancement under the tolerant perspective of Islam. Cities such as Córdoba, Granada, and Toledo emerged as major centers of knowledge through the establishment of madrasahs, libraries, and translation institutions. Scholars like Averroes, Al-Zahrawi, Al-Zarqali, and Abbas Ibn Firnas developed a scientific method based on reason and empirical observation without contradicting religious principles. These scientific achievements were later transmitted to Europe through translation movements and the Reconquista process, playing a key role in laying the foundations of the Renaissance. This thesis analyzes the guiding role of religion in the progress of science and the contribution of this synthesis to Western intellectual history from a comparative and historical perspective. The Andalusian experience is noteworthy as it demonstrates that religion and science in Islamic civilization can coexist and mutually enrich one another rather than conflict.