İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarında dijitalleşme: Üretim sektöründe bir örnek olay incelemesi
Digitalization in human resources management practices a case study : In the manufacturing sector
  1. Tez No: 987522
  2. Yazar: YAĞMUR OĞUZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KUZULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: insan kaynakları yönetimi, dijitalleşme, üretim sektörü, human resources management, digitalization, manufacturing sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarında dijitalleşmenin etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Dijitalleşme, işletmelerin yalnızca üretim süreçlerini değil, aynı zamanda insan kaynakları fonksiyonlarını da köklü biçimde dönüştüren bir unsur haline gelmiştir. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarında dijitalleşmenin etkilerini örnek bir olay üzerinden incelemek ve literatür ile uygulamayı karşılaştırmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüş ve tek vaka incelemesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, işletmenin farklı insan kaynakları süreçleri (seçme ve yerleştirme, oryantasyon, eğitim yönetimi, bordro ve özlük işlemleri, işten çıkış) ele alınmış; dijitalleşmenin bu süreçlerde sağladığı kolaylıklar, yarattığı zorluklar ve stratejik katkılar incelenmiştir. Bu çalışma, nitel bir örnek olay incelemesi niteliğindedir. Veri toplama aracı olarak işletme içi belgeler, raporlar ve süreç gözlemleri kullanılmış; insan kaynakları yönetimi uygulamaları dijitalleşme öncesi ve sonrası dönemler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, işletmede kullanılan SAP ve SuccessFactors (SF) uygulamalarının insan kaynakları süreçlerini önemli ölçüde dönüştürdüğünü göstermektedir. Dijitalleşme sayesinde işe alım ve işten çıkış süreçlerinde hız, şeffaflık ve kayıt bütünlüğü sağlanmış; oryantasyon ve eğitim uygulamaları daha sistematik ve erişilebilir hale gelmiştir. Bordro ve özlük işlemlerinde hata oranı azalmış, izin yönetimi süreçleri ise çok kademeli onay mekanizmalarıyla daha güvenilir bir yapıya kavuşmuştur. Ayrıca raporlama kapasitesinin artması ve aday/çalışan deneyiminin iyileştirilmesi, dijitalleşmenin en önemli kazanımları arasında yer almaktadır. Özetle araştırma, dijitalleşmenin insan kaynakları yönetimi süreçlerinde yalnızca operasyonel kolaylık sağlamadığını, aynı zamanda stratejik değer yarattığını ortaya koymaktadır. Dijital dönüşüm, işletmeler için sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede insan kaynakları yönetiminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of digitalization on human resource management (HRM) practices. Digitalization has become a factor that fundamentally transforms not only production processes but also HR functions. Accordingly, the primary aim is to analyze the effects of digitalization in HRM through a single case and to compare the findings from the literature with practice. The research was carried out using a qualitative method within the scope of a single case study. The company's various HR processes (recruitment and selection, onboarding, learning management, payroll and personnel administration, and termination) were examined, and the conveniences brought by digitalization, the challenges it created, and its strategic contributions were evaluated. Internal documents, reports, and process observations were used as data collection tools, and HRM practices were compared across pre- and post-digitalization periods. The findings indicate that the SAP and SuccessFactors (SF) applications used in the company have substantially transformed HR processes. Thanks to digitalization, hiring and separation processes gained speed, transparency, and record integrity; onboarding and training became more systematic and accessible. Error rates decreased in payroll and personnel procedures, while leave management became more reliable through multi-level approval mechanisms. Moreover, increased reporting capacity and improvements in candidate/employee experience are among the most significant gains of digitalization. In summary, the study reveals that digitalization provides not only operational convenience in HRM processes but also creates strategic value. Digital transformation has become an indispensable element of HRM for achieving sustainable competitive advantage.