Femvertising stretejilerinin marka üzerindeki etkileri: Barbie filmi üzerinden bir araştırma
The effects of femvertising strategies on the brand: A research on the Barbie movie
- Tez No: 987535
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Marka deneyimi, Marka imajı, Brand experience, Brand image
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Markaların yalnızca ürün özellikleri değil aynı zamanda benimsedikleri değerler, toplumsal duruşları ve iletişim stratejileri de başarılarında belirleyici rol oynamaktadır. Bu bağlamda femvertising, pazarlama literatüründe henüz yeni gelişmeye başlayan, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi temalarını merkeze alan stratejik bir reklam türü olarak dikkat çekmektedir. Bu araştırmanın amacı, femvertising algısının marka imajı, marka deneyimi, feminist kimlik ve satın alma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada, Barbie (2023) filmi örneği üzerinden femvertising stratejilerinin tüketici algısı üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri 74 katılımcıdan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Katılımcılar, filmi izleme durumlarına göre iki grupta ele alınmış; femvertising stratejilerine yönelik algılar ile markaya ilişkin tutumlar arasındaki ilişkiler test edilmiştir. Bulgular, femvertising algısının marka imajı, marka deneyimi ve feminist kimlik üzerinde anlamlı etkiler yarattığını ve bu değişkenlerin satın alma niyetiyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, çalışma femvertising'in pazarlama iletişimi açısından tüketici algısını şekillendirmede etkili bir stratejik araç olduğunu; ancak bu etkinin markanın samimiyet düzeyi, kültürel konumlanışı ve değer temelli iletişimiyle yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In shaping consumer behavior, not only the product attributes of brands but also their adopted values, social stance, and communication strategies play a decisive role. In this context, femvertising has emerged as a relatively new concept in marketing literature, attracting attention as a strategic advertising approach that centers on gender equality and women's empowerment. The purpose of this study is to examine the effects of femvertising perception on brand image, brand experience, feminist identity, and purchase intention. Within this framework, the reflections of femvertising strategies on consumer perception were evaluated through the example of the Barbie (2023) film. The research data were collected from 74 participants aged 18 and above residing in Türkiye. Participants were grouped according to their film-viewing status, and the relationships between their perceptions of femvertising strategies and brand-related attitudes were analyzed. The findings indicate that femvertising perception has significant effects on brand image, brand experience, and feminist identity, and that these variables are associated with purchase intention. In conclusion, the study reveals that femvertising serves as an effective strategic tool in shaping consumer perception within the scope of marketing communication; however, its impact varies depending on the brand's authenticity, cultural positioning, and value-based communication.