Öğrenme eksikliklerinin belirlenmesinde iki parametreli lojistik model ile DINA model uyumlarının incelenmesi
Investigation of the fit of the two-parameter logistic model and the dina model in determining learning deficiencies
- Tez No: 987540
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Tanı Modelleri, DINA Modeli, Madde Tepki Kuramı, 2PLM, Öğrenme Eksiklikleri, Cognitive Diagnosis Models, DINA Model, Item Response Theory, 2PLM, Learning Deficiencies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 9. sınıf öğrencilerinin matematik dersi Üslü İfadeler ve Denklemler konusundaki öğrenme eksiklerinin belirlenmesinde, Madde Tepki Kuramı modellerinden 2 Parametreli Lojistik Model ile Bilişsel Tanı Modellerinden DINA modelinin sonuçlarını karşılaştırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan bir ilde öğrenim gören 717 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler, kapsam geçerliği uzman görüşleri ile sağlanan çoktan seçmeli başarı testi ve dört niteliği kapsayan Q-matris aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde R programlama dili G-DINA ve ltm paketleri kullanılarak model uyum indeksleri, madde parametreleri ve yetenek kestirimleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, madde ayırt edicilik düzeyleri açısından iki model arasında çok yüksek düzeyde ilişki (r=0,95) saptanmıştır. Uygulanan Pearson, Ki-kare ve Kappa analizleri sonucunda; 2PLM ve DINA modelleri öğrencileri başarılarına göre sıralamada tutarlı sonuçlar üretse de öğrencileri belirli bir nitelikte“usta”olarak sınıflandırma konusunun, niteliğin karmaşıklığına bağlı olarak farklılaştığı görülmüştür. DINA analizlerinde, öğrencilerin gerçek yaşam durumlarını içeren problemlerdeki ustalık oranlarının soyut işlemlere kıyasla yüksek olduğu; öğrenci profillerinin ise büyük ölçüde“tüm niteliklere sahip”veya“hiçbirine sahip olmayan”iki kutuplu yapıda toplandığı ve zor maddelerde yüksek kayma parametreleri olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, öğrenme eksiklerini belirlemede DINA modeli daha zengin ve eyleme dönük bilgiler sunarken, test özelliklerini değerlendirmede 2PLM yapısal avantajlar sağlamaktadır. Bu bağlamda, nitelikli kararlar için her iki modelin bir arada kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to compare the results of the 2-Parameter Logistic Model from Item Response Theory models and the DINA model from Cognitive Diagnosis Models in determining the learning deficiencies of 9th-grade students in the subject of Exponential Expressions and Equations in mathematics. The study group of the research consists of 717 ninth-grade students studying in a province located in southeastern Turkey during the 2023-2024 academic year. Data were collected via a multiple-choice achievement test, whose content validity was ensured through expert opinions, and a Q-matrix covering four attributes. In the analysis of the data, model fit indices, item parameters, and ability estimations were examined using the R programming language (G-DINA and ltm packages). According to the research findings, a very high correlation (r=0.95) was detected between the two models in terms of item discrimination levels. As a result of the applied Pearson, Chi-square, and Cohen's Kappa analyses; it was observed that although 2PLM and DINA models produced consistent results in ranking students according to their achievements, the classification of students as“masters”in a specific attribute differed depending on the complexity of the attribute. In the DINA analyses, it was determined that students' mastery rates in problems involving real-life situations were higher compared to abstract operations; student profiles gathered largely in a bipolar structure of“possessing all attributes”or“possessing none”; and high slip parameters were observed in difficult items. In conclusion, while the DINA model offers richer and more actionable information in determining learning deficiencies, 2PLM provides structural advantages in evaluating test characteristics. In this context, the combined use of both models is recommended for making sound decisions.