1-(4-metilpiperazin-1-il-metil)-3-substitue-4-[3-metoksi-4-(2-furilkarboniloksi)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin in silico moleküler, elektronik ve moleküler docking özelliklerinin incelenmesi
Investigation of in silico molecular, electronic and molecular docking properties of 1-(4-methylpiperazin-1-yl-methyl)-3-substitute-4-[3-methoxy-4-(2-furylcarbonyloxy)-benzylidenamino]-4,5-dihydro-1h-1,2,4-triazol-5-one compounds
  1. Tez No: 987543
  2. Yazar: ZIYADA AKMURATOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazole-5-one
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Yüksek lisans tez çalışmasında, beş adet literatürde kayıtlı 1-(4-metilpiperazin-1-il-metil)-3-substitue-4-[3-metoksi-4-(2-furilkarboniloksi)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşikleri, 3-substitue-4-[3-metoksi-4-(2-furilkarboniloksi)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-onların formaldehit varlığında 4-metilpiperazin ile reaksiyonu sonucu elde edilmiştir. Yapıları incelenen heterosiklik bileşiklerin yapıları IR, 1H- ve 13C-NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiş ve yapılar doğrulanmıştır. Çalışmanın orijinal bölümünde, sentezlenen ve yapıları aydınlatılan Mannich bazı türevli bileşikler in silico yöntemlerle moleküler (bağ uzunluğu, bağ açıları ve dihedral açıları), elektronik (Hesaplanan en yüksek dolu moleküler orbital enerjileri (EHOMO) ve en düşük boş moleküler orbital enerjileri (ELUMO), enerji aralığı (∆E=ELUMO-EHOMO), kimyasal potansiyel (μ), elektrofilik indeks (ω), iyonlaşma potansiyeli (IP), elektron afinitesi (EA), elektronegatiflik (χ), moleküler yumuşaklık (S) ve moleküler sertlik (η) parametreleri incelenmiştir. Sentezlenmiş beş adet Mannich bazı türevli bileşiklerin moleküler ve elektronik parametreleri ile ilgili tüm hesaplamalı çalışmalar Gaussian 09W programı ile gerçekleştirilmiştir. Gaussian 09W çalışmaları DFT/B3PW91/6311G(d) ve DFT/B3LYP/6311G(d) temel seti kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, moleküllerin Mulliken atomik yükleri aynı temel sette araştırılmıştır. Son olarak, Schiff bazından türetilen Mannich bazı bileşiklerin Asetilkolinesteraz (AChE) ve Bütirilkolinesteraz (BChE) enzimlerine bağlanma mekanizmasını gösteren moleküler docking çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, five different 1-(4-methylpiperazin-1-yl-methyl)-3-substituted-4-[3-methoxy-4-(2-furylcarbonyloxy)-benzylideneamino]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds recorded in the literature were obtained by the reaction of 3-substituted-4-[3-methoxy-4-(2-furylcarbonyloxy)-benzylideneamino]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-ones with 4-methylpiperazine in the presence of formaldehyde. The structures of the studied heterocyclic compounds were characterized and confirmed using IR, 1H- and 13C-NMR spectroscopic methods. In the original part of the study, the synthesized and structured Mannnich base derived compounds were investigated by in silico methods for their molecular (bond lengths, bond angles and dihedral angles), electronic (calculated highest occupied molecular orbital energies (EHOMO) and lowest unoccupied molecular orbital energies (ELUMO), energy gap (∆E=ELUMO-EHOMO), chemical potential (μ), electrophilic index (ω), ionization potential (IP), electron affinity (EA), electronegativity (χ), molecular softness (S) and molecular hardness (η). All computational studies on molecular and electronic parameters of the five synthesized compounds were carried out with the Gaussian 09W program. Gaussian 09W studies were calculated using the DFT/B3PW91/6311G(d) and DFT/B3LYP/6311G(d) basis sets. Additionally, the Mulliken atomic charges of the molecules were investigated on the same basis set. Finally, molecular docking studies were conducted to demonstrate the binding mechanism of Mannich base compounds derived from Schiff bases to the enzymes Acetylcholinesterase (AChE) and Butyrylcholinesterase (BChE).