Ağrı, Muş, Iğdır ve kars illerinde ıchneumonıdae(hymenoptera) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
(faunistic and systematic studies on ichneumonidae (hymenoptera) species in Ağri, Muş, İğdir and kars provinces)
  1. Tez No: 987613
  2. Yazar: GAMZE AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA ÇORUH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, yeni kayıt, Ağrı, Muş, Iğdır, Kars, Türkiye Ekim 2025, 356 sayfa, Türkiye, Hymenoptera, Ichneumonidae, new record, Ağrı, Muş, Iğdır, Kars, Türkiye. Oktober 2025, 356 pages, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ağrı, Muş, Iğdır ve Kars illerinde yaşayan Ichneumonidae (Hymenoptera) türlerini tespit ederek, bu türleri faunistik ve sistematik açıdan değerlendirmektir. Yöntem: Ağrı, Muş, Iğdır ve Kars illerinde belirlenen habitat ve ekosistemlerden toplanan Ichneumonidae türleri cins ve tür düzeyinde teşhis edilmiştir. Teşhis edilmiş türlerin tür, cins tribüs ve altfamilya anahtarları hazırlanmıştır. Ayrıca bu türlerin morfolojik karakterine ait kısımların dijital fotoğrafları çekilmiş zoocoğrafik dağılımı, Türkiye'deki yayılışları, birey sayıları, toplandığı yerler ve ziyaret ettiği bitkiler ile ilgili etiket bilgileri de verilmiştir. Bulgular: Bu çalışma sonucunda, Ichneumonidae Latreille familyasına ait altfamilyalar olan; Acaenitinae Förster'den bir cinse bağlı bir tür, Anomaloninae Viereck'den iki cinse bağlı iki tür, Banchinae Wesmael'den üç cinse bağlı sekiz tür, Campopleginae Förster'den üç cinse bağlı beş tür, Cremastinae Forster'den iki cinse bağlı dört tür, Cryptinae Kirby'den altı cinse bağlı dokuz tür, Ctenopelmatinae Förster'den üç cinse bağlı üç tür, Cylloceriinae Wahl'den bir cinse bağlı iki tür, Diplazontinae Viereck'den yedi cinse bağlı 12 tür, Ichneumoninae Latreille'den üç cinse bağlı üç tür, Metopiinae Förster'den üç cinse bağlı dört tür, Phygadeuontinae Förster'den beş cinse bağlı beş tür ve Tryphoninae Shuckard'den üç cinse bağlı üç tür olmak üzere, toplam 13 altfamilyaya bağlı 42 cins ve 61 tür tespit edilmiştir. Sonuç: Bu türlerden, 12 tür ülkemiz için yeni kayıt olarak tespit edilirken, Phaenolobus trochanteralis Çoruh & Kolarov, 2013 ve Temelucha turcata Kolarov & Beyarslan, 1999 türleri ülkemiz için endemik olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Erigorgus fibulator (Gravenhorst, 1829); Exetastes femorator Desvignes, 1856; Campoletis thomsoni (Roman, 1915); Aritranis confector (Gravenhorst, 1829); Gambrus ornatus (Gravenhorst, 1829); Enizemum ornatum (Gravenhorst, 1829); Homotropus elegans (Gravenhorst, 1829); Homotropus pallipes (Gravenhorst, 1829); Gelis vicinus (Gravenhorst, 1829) ve Phygadeuon hercynicus Gravenhorst, 1829 türleri Doğu Anadolu Bölgesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiş, Scolobates nigripennis (Schmiedeknecht, 1925) türü de nadir tür olarak kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the Ichneumonidae (Hymenoptera) species collected in Ağrı, Muş, Iğdır and Kars provinces and to evaluate these species in terms of faunistic and systematic aspects. Methods: Ichneumonidae species collected from habitats and ecosystems identified in Ağrı, Muş, Iğdır, and Kars provinces were identified to genus and species levels. Species, genus, tribe, and subfamily keys for the identified species were prepared. Digital photographs of the morphological characteristics of these species were also taken, along with labeling information on their zoogeographic distribution, distribution in Turkey, sample numbers, collection locations, and the plants they visited. Findings: As a result of this study, the following were determined for the family Ichneumonidae Latreille; one species in one genus from Acaenitinae Förster, two species in two genera from Anomaloninae Viereck, eight species in three genera from Banchinae Wesmael, five species in three genera from Campopleginae Förster, four species in two genera from Cremastinae Forster, nine species in six genera from Cryptinae Kirby, three species in three genera from Ctenopelmatinae Förster, two species in one genus from Cylloceriinae Wahl, 12 species in seven genera from Diplazontinae Viereck, three species in three genera from Ichneumoninae Latreille, four species in three genera from Metopiinae Förster, five species in five genera from Phygadeuontinae Förster and three species in three genera from Tryphoninae Shuckard. A total of 42 genera and 61 species belonging to 13 subfamilies were identified. Results: Of these species, 12 species were determined as new records for our country, while Phaenolobus trochanteralis Çoruh & Kolarov, 2013 and Temelucha turcata Kolarov & Beyarslan, 1999 were determined as endemic for our country. In addition, Erigorgus fibulator (Gravenhorst, 1829); Exetastes femorator Desvignes, 1856; Campoletis thomsoni (Roman, 1915); Aritranis confector (Gravenhorst, 1829); Gambrus ornatus (Gravenhorst, 1829); Enizemum ornatum (Gravenhorst, 1829); Homotropus elegans (Gravenhorst, 1829); Homotropus pallipes (Gravenhorst, 1829); Gelis vicinus (Gravenhorst, 1829) and Phygadeuon hercynicus Gravenhorst, 1829 were identified as new records for the Eastern Anatolia Region, and Scolobates nigripennis (Schmiedeknecht, 1925) was recorded as a rare species.