NİCo2O4/Co3O4/CoO adsorbanı kullanarak pb'nin dispersif katı faz mikroekstraksiyonu sonrası faas ile tayini
Determination of pb by faas after dispersive solid phasemicroextraction using NICO2O4/CO3O4/COO adsorbent
- Tez No: 987618
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: D-KFμE, NİCo2O4/Co3O4/CoO, Pb(II), D-KFμE, NİCo2O4/Co3O4/CoO, Pb(II)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, NİCo2O4/Co3O4/CoO malzemesi sentezlenmiş ve ilk kez dispersif katı faz mikroekstraksiyonu (D-KFμE) yöntemiyle Pb(II) ekstraksiyonu için adsorban olarak kullanılmıştır. Optimum koşullar pH 3, elüsyon için 3 mL 2 mol L⁻¹ HCl ve 40 mL örnek hacmi olarak belirlenmiştir. Pb(II) nin adsorpsiyonu ve elüsyonu için vorteks kullanılmamıştır. Bu koşullarda elde edilen geri kazanma değerleri kantititaftir (% GK%90).
Özet (Çeviri)
In this study, NİCo2O4/Co3O4/CoO material was synthesized and used for the first time as an adsorbent for the extraction of Pb(II) by dispersive solid phase microextraction (DKFμE). Optimum conditions were determined as pH 3, 3 mL 2 mol L⁻¹ HCl for elution, and a sample volume of 40 mL. Vortexing was not used for the adsorption and elution of Pb(II). The recovery values obtained under these conditions are quantitative (% GC90%).