Bazalt fiber takviyeli termoplastik kompozitlerin yapıştırma bağlantılarında uv yaşlandırmanın kayma dayanımına etkisi
Effect of uv aging on the shear strength of adhesively bonded basalt fiber-reinforced thermoplastic composites
  1. Tez No: 987619
  2. Yazar: MUHAMMET KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE FEYZA ŞÜKÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer kompozitler, Polymer composites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, otomotiv uygulamalarına yönelik bazalt fiber takviyeli polipropilen (BF/PP) tabakalı kompozitler ve bu malzemelerden oluşturulan tek bindirmeli yapıştırma (SLJ) bağlantılarının UV yaşlandırma altındaki davranışı incelenmiştir. BF/PP kompozit levhalar sıcak pres yöntemiyle üretilmiş, bağlantılar Araldite® 2011 kullanılarak oluşturulmuştur. Numuneler 312, 624 ve 936 saat sürelerle UV yaşlandırmaya tabi tutulmuş; mekanik, termal, kimyasal ve morfolojik değişimler çekme testleri, DSC, TGA, FTIR ve SEM analizleri ile değerlendirilmiştir. Mekanik testler sonucunda, kontrol numunesi yaklaşık 6015 N maksimum kuvvet ve 9,62 N/mm² kayma gerilmesi sergilerken, 936 saat UV yaşlandırma sonrası bu değerlerin sırasıyla 4890 N ve 7,82 N/mm²'ye düştüğü belirlenmiştir. Yer değiştirme kapasitesindeki azalma ile birlikte kırılma modunun kohezif ağırlıklı yapıdan adhezif hasara doğru kaydığı gözlenmiştir. DSC analizleri, UV yaşlandırma sonrasında erime ve kristalleşme sıcaklıklarında kayda değer bir değişim olmadığını, buna karşılık kristalleşme derecesinde ortalama %10 civarında bir artış meydana geldiğini ortaya koymaktadır. FTIR incelemeleri ise UV maruziyetinin polipropilen matriste yalnızca sınırlı kimyasal değişimlere neden olduğunu ve foto-oksidatif etkilerin büyük ölçüde yüzeyle sınırlı kaldığını işaret etmektedir. Mekanik, termal ve yapısal karakterizasyon sonuçları, BF/PP kompozitlerin kimyasal ve termal açıdan UV yaşlandırmaya karşı genel olarak dirençli bir yapı sergilediğini, ancak uzun süreli UV maruziyetinin yapıştırıcı arayüzünde zamanla belirgin bir zayıflamaya yol açtığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of basalt fiber-reinforced polypropylene (BF/PP) laminated composites and single-lap adhesive (SLJ) joints fabricated from these materials under UV aging was investigated for automotive applications. BF/PP composite plates were produced by hot pressing, and the joints were prepared using Araldite® 2011. The specimens were subjected to UV aging for 312, 624, and 936 hours; mechanical, thermal, chemical, and morphological changes were evaluated by tensile testing, DSC, TGA, FTIR, and SEM analyses. Mechanical test results showed that while the control specimens exhibited a maximum load of approximately 6015 N and a shear stress of 9.62 N/mm², these values decreased to 4890 N and 7.82 N/mm², respectively, after 936 hours of UV aging. With decreasing displacement capacity, the failure mode transitioned from predominantly cohesive to adhesive failure. DSC analyses indicated no significant changes in melting and crystallization temperatures after UV aging; however, an average increase of approximately 10% in crystallinity was observed. FTIR analyses revealed that UV exposure induced only limited chemical changes in the polypropylene matrix, with photo-oxidative effects primarily confined to the surface. Overall, the mechanical, thermal, and structural characterization results demonstrate that BF/PP composites are generally resistant to UV aging, with respect to both chemical and thermal stability. In contrast, prolonged UV exposure leads to a pronounced, time-dependent weakening at the adhesive interface.