Sözleşmeli üretim modelinin tütün çiftçilerine etkisi
The effect of the contract production model on tobacco farmers
- Tez No: 987624
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sözleşmeli üretim, Tütün, Contract production, Tobacco
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Tütün iç ve dış piyasada büyük bir pazar payı olan bir üründür. Tütün üretiminde emek iş gücü yoğun olduğu için aynı zamanda istihdama çok büyük katkı sağlamaktadır. Tarımsal üretimin yıllar itibariyle çeşitli sebeplerden azalış eğiliminde olması tütün üretiminde de risk oluşturmaktadır. Dahası 4733 Sayılı Kanun ile sözleşmeli üretim modeli zorunlu kılınmıştır. Bu üretim modelinde çiftçinin tercihlerini anlamak üretim politikalarını belirlemede önemli rol oynamaktadır. Buna göre sözleşmeli üretimin, tütün sektöründe faaliyetlerini sürdüren çiftçilere etkisini belirlemek çalışmanın amaçlanmıştır. Bunun için tütün üretiminin yoğun olduğu Ege Bölgesi illerinden Aydın, Manisa ve Denizli illerinde toplam 169 tütün çiftçisiyle yüz yüze anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Bulanık Eşli Karşılaştırma, Analitik Hiyerarşi yöntemi ve tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tobacco is a strategic agricultural product with a significant market share in both domestic and international markets. Due to its labor-intensive production process, tobacco farming also makes a substantial contribution to employment. However, the declining trend in agricultural production in recent years poses a risk to tobacco cultivation as well. Furthermore, with the enforcement of Law No. 4733, the contract farming model has been made mandatory in tobacco production. This shift makes it essential to understand farmers' preferences and attitudes in order to develop effective agricultural policies. The primary aim of this study is to analyze the impact of the contract farming model on farmers operating within the tobacco sector. For this purpose, face-to-face surveys were conducted with a total of 169 tobacco producers in the provinces of Aydın, Manisa, and Denizli, which are among the leading tobacco-producing regions in the Aegean Region of Turkey. The data obtained from the surveys were analyzed using Fuzzy Pairwise Comparison, the Analytic Hierarchy Process (AHP), and descriptive statistical methods.