Finansal gelişme, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme: Panel eşik regresyon yaklaşımı
Financial development, foreign direct investment and economic growth: A panel threshold regression approach
  1. Tez No: 987651
  2. Yazar: RIZA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TOPCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Ekonomik büyüme, Finansal gelişme, Foreign direct investments, Economic growth, Financial development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, doğrudan yabancı yatırımların (DYY) ve finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri, 91 ülkeyi kapsayan ve 2001–2023 dönemine ait veriler kullanılarak incelenmiştir. Literatürde yaygın olarak benimsenen“gelişmiş-gelişmekte olan ülke”ayrımı yerine, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYİH) dayalı nesnel bir eşik değeri belirlenmiş ve ülkeler bu değerin altında veya üstünde yer almalarına göre sınıflandırılmıştır. Bu yaklaşım, toplulaştırma yanlılığı riskini azaltarak farklı gelir düzeylerindeki ülkelerde DYY ve finansal gelişmenin büyüme üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasına olanak tanımaktadır. Analiz sonuçları, düşük gelir rejiminde DYY'nin ekonomik büyümeyi negatif yönde etkilediğini göstermektedir. Buna karşılık, yüksek gelirli ülkelerde DYY'nin büyüme üzerindeki etkisi negatif olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Finansal gelişme değişkeni ise her iki gelir rejiminde de büyümeyi pozitif yönde etkilemiştir. Finansal piyasaların derinliği, tasarrufların yatırımlara etkin biçimde yönlendirilmesini, risklerin çeşitlendirilmesini ve kaynak tahsisinin verimliliğini artırarak ekonomik büyümeyi desteklemektedir. Bununla birlikte, düşük gelirli ülkelerde finansal gelişmenin büyümeye katkısının daha belirgin olduğu, yüksek gelirli ülkelerde ise bu etkinin marjinal olarak azaldığı görülmektedir. Bu bulgu, finansal sistem belirli bir olgunluk düzeyine ulaştığında büyümeye yaptığı katkının giderek sınırlanabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of foreign direct investment (FDI) and financial development on economic growth are examined using data from 91 countries covering the period 2001–2023. Instead of adopting the conventional“developed–developing country”classification commonly used in the literature, an objective threshold based on gross domestic product (GDP) was established, and countries were categorized according to whether they fall below or above this threshold. This approach reduces the risk of aggregation bias and enables a comparative assessment of the effects of FDI and financial development on growth across different income levels. The empirical findings indicate that FDI negatively affects economic growth in the low-income regime. In contrast, in high-income countries, the effect of FDI on growth is negative but not statistically significant. The financial development variable, on the other hand, exerts a positive impact on growth in both income regimes. The depth of financial markets supports economic growth by facilitating the efficient allocation of savings to investments, diversifying risks, and enhancing resource allocation efficiency. However, the contribution of financial development to growth appears to be more pronounced in low-income countries, while this effect diminishes marginally in high-income countries. This finding suggests that once the financial system reaches a certain level of maturity, its contribution to economic growth may gradually become limited.