Öğretimsel açıklığın matematiksel ilişkilendirme becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of instructional clarity on mathematical connention skills
- Tez No: 987668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİRHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: matematiksel ilişkilendirme, öğretimsel açıklık, test geliştirme, yapısal eşitlik modeli, mathematical connections, instructional clarity, test development, structural equation modeling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin öğretimsel açıklık algılarının matematiksel ilişkilendirme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında öğretimsel açıklık ölçeği ve matematiksel ilişkilendirme testleri geliştirilmiştir. Uzman görüşleri dikkate alınarak geliştirilen ölçme araçlarının pilot uygulamaları ortaokulun tüm sınıf düzeyindeki öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda test formlarının son hali oluşturulmuş ve gerçek uygulamalar Niğde'de yer alan ortaokullarda yürütülmüştür. Öğretimsel açıklık algısı ve matematiksel ilişkilendirme başarı puanları öğrencilere uygulanmış ölçekte yer alan cinsiyet, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, okul öncesi eğitim alıp almamaları ve okul dışı destek alıp almamaları değişkenlerine göre farklılık olup olmadığı bağımsız örneklem t-testi analizleri ile incelenmiştir. Yapılan analizlerlerde anne ve baba eğitim düzeyi matematiksel ilişkilendirme becerisi için belirleyici bir role sahipken kardeş sayısı tüm sınıf düzeyleri için anlamlı bir farklılık oluşturmamaktadır. Öğrencilerin öğretimsel açıklık algılarına baktığımızda ise anne eğitim düzeyi ilköğretim seviyesinde olan 5. sınıf öğrencilerinin ve baba eğitim düzeyi orta öğretim ve üzeri olan 8. sınıf öğrencilerinin öğretimsel açıklık algıları diğer öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyetin, kardeş sayısının, öğrencinin okul öncesi eğitim alıp almama durumu ve okul dışı destek alıp almama durumları ise öğretimsel açıklık algısı üzerine anlamlı bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. R istatistiksel analiz programının lavaan paketi kullanılarak yapısal eşitlik modeli analizleri gerçekleştirilmiştir. Ortaokulun tüm sınıf düzeyleri için öğretimsel açıklığın matematiksel ilişkilendirme becerilerini ne düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Yapılan analizlerde 7 ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin öğretimsel açıklık algılarının matematiksel ilişkilendirme becerisi üzerinde pozitif bir etkisi bulunmasına rağmen 5 ve 6. sınıf düzeyindeki öğrenciler için anlamlı bir etki görülmemiştir. Bu çalışma matematiksel ilişkilendirme becerisinin ve öğretimsel açıklık algısının ölçülmesini sağlayacak ölçme araçlarının alanyazına kazandırılması bakımından önemli görülmektedir. Bu çalışmadan elde edilen çıktıların ortaokulda matematiksel ilişkilendirme becerilerinin gelişiminin izlenmesinin yanı sıra öğretimsel açıklığın matematiksel ilişkilendirme becerileri üzerindeki etkisinin yıllar içerisindeki değişimi incelenebilecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of elementary school students' perceptions of instructional clarity on their mathematical connection skills. Within the scope of the research, an instructional clarity scale and mathematical connection tests were developed. The pilot applications of the measurement tools, which were developed by taking expert opinions into account, were carried out with the participation of students from all grade levels of elementary school. As a result of the analyses, the final versions of the test forms were created, and the actual implementations were conducted in the elementary schools located in Niğde. Instructional clarity perceptions and mathematical connection achievement scores were analyzed to determine whether they differed according to gender, number of siblings, mother's education level, father's education level, preschool attendance, and whether or not students received out-of-school support, using independent samples t-test analyses. In the analyses, the mother's and father's education levels played a determining role in mathematical connection skills whereas the number of siblings did not create a significant difference across grade levels. Regarding students' perceptions of instructional clarity, it was found that grade 5 students whose mothers had a primary education level and grade 8 students whose fathers had at least a secondary education level had significantly higher perceptions compared to other students. Gender, number of siblings, preschool attendance, and receiving out-of-school support were found to have no significant effect on instructional clarity perceptions. Structural equation modeling analyses were conducted using the lavaan package of the R statistical software. The extent to which instructional clarity influenced mathematical connection skills was determined for all grade levels. The analyses showed that while the perceptions of instructional clarity of students in grades 7 and 8 had a positive effect on their mathematical connection skills, no significant effect was observed for students in grades 5 and 6. This study is considered significant in terms of contributing measurement tools to the literature that enable the assessment of mathematical connection skills and perceptions of instructional clarity. In addition to monitoring the development of mathematical connection skills in elementary school, the results of this study would allow for the examination of how the effect of instructional clarity on mathematical connection skills changes over the years.