Hz. Peygamber'in savaşlarının sosyolojik ve psikolojik açıdan incelenmesi
Sociological and psychological examination of the wars in which the Prophet participated
  1. Tez No: 987707
  2. Yazar: EBRU BOYRAZ KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA KAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cihad, Sosyolojik ve Psikolojik Analiz, İlahi Yardım, Jihad, Sociological and Psychological Analysis, Divine Assistance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışma, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Bedir, Uhud, Hendek ve Huneyn savaşlarının, İslam toplumunun sosyal yapısı ve bireylerin psikolojik dayanıklılığı üzerindeki etkilerini ele alarak bir inceleme yapmayı amaçlamaktadır. Bu savaşların, İslam toplumunun birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirdiği, liderlik anlayışını şekillendirdiği ve bireylerin stresle başa çıkma mekanizmalarını geliştirdiği gözlemlenmiştir. Çalışmada, Émile Durkheim'ın toplumsal dayanışma teorisi, Max Weber'in karizmatik liderlik kuramı ve stresle başa çıkma teorileri kullanılarak, bu savaşların sosyolojik ve psikolojik etkileri derinlemesine incelenmiştir. Savaşlarda Müslümanların gösterdiği dayanışma ve birlik ruhu, psikolojik ve sosyolojik çerçevelerde değerlendirildiğinde, bu savaşların İslam toplumunun sosyal yapısını pekiştirdiği ortaya konulmuştur. Aynı zamanda, Hz. Peygamber'in karizmatik liderliği, savaş süresince topluluğun moral ve motivasyonunu yüksek tutmuş, Weber'in karizmatik liderlik kuramı ile bu durum açıklanmıştır. Psikolojik olarak ise, Müslümanlar bu savaşlar sırasında stresle başa çıkma stratejileri geliştirerek, bireysel dirençlerini artırmışlardır. Bu stratejiler, hem bireylerin zorluklarla başa çıkma yeteneklerini geliştirirken, hem de toplumsal uyumu ve sosyal bütünlüğü güçlendirmiştir. Tüm bunlara paralel olarak çalışmadan elde edilen bulgular, bu dört savaşın İslam toplumunun sosyal yapısı ve bireysel psikolojik direnç üzerindeki derin ve kalıcı etkilerini ortaya koymuştur. Bu etkiler, günümüz sosyolojik ve psikolojik kuramları ile değerlendirildiğinde, modern toplumlar için de önemli dersler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of the battles of Badr, Uhud, Khandaq, and Hunayn, in which the Prophet (s.a.v.) participated, on the social structure of Islamic society and the psychological resilience of individuals. It has been observed that these battles strengthened the spirit of unity and solidarity within the Islamic community, shaped leadership practices, and helped individuals develop stress-coping mechanisms. The study utilizes Émile Durkheim's theory of social solidarity, Max Weber's theory of charismatic leadership, and stress-coping theories to thoroughly investigate the sociological and psychological impacts of these battles. When the spirit of solidarity and unity displayed by Muslims during these battles is evaluated within psychological and sociological frameworks, it becomes evident that these battles reinforced the social fabric of Islamic society. Additionally, the charismatic leadership of the Prophet maintained high morale and motivation within the community throughout the wars, as explained by Weber's theory of charismatic leadership. Psychologically, Muslims developed stress-coping strategies during these battles, which increased their individual resilience. These strategies not only enhanced individuals' abilities to cope with challenges but also strengthened social cohesion and unity. In parallel, the findings from this study reveal the profound and lasting effects of these four battles on the social structure of Islamic society and individual psychological resilience. When evaluated through contemporary sociological and psychological theories, these effects provide important lessons for modern societies.