İlkokulda bulunan öğrenme güçlüğü olan öğrenciye sosyal becerilerin öğretiminde video modelle sunulan öğretim uygulamasının etkisi
The effectiveness of video modeling in teaching social skills to a student with learning disability in a primary school
- Tez No: 987708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, Kaynaştırma eğitimi, Sosyal beceri, Inclusive education, Social skill
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokulda bulunan öğrenme güçlüğü olan öğrenciye sosyal becerilerin öğretiminde video modelle sunulan öğretim uygulamasının etkililiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, tek denekli deneysel desenlerden beceriler arası çoklu başlama düzeyi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Erzincan ilinde bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde destek eğitim gören, özgül öğrenme güçlüğü tanısı almış ve ilkokula giden 10 yaşındaki bir erkek öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada, öğrencide belirli koşullar sonucunda yetersizlik olduğu belirlenen teşekkür etme, özür dileme ve paylaşma becerilerinin öğretiminde video modelle sunulan öğretim uygulaması kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, öğrencinin hedef becerileri kazanım sürecini izlemek amacıyla geliştirilen veri kayıt formları kullanılmıştır. Uygulama sonunda, video modelle sunulan öğretim uygulamasının öğrencide hedef becerilerde anlamlı ilerleme sağladığı görülmüştür. Öğretim sonrası izleme ve genelleme oturumlarında, öğrencinin öğrenmeyi sürdürdüğü ve becerileri farklı durumlara uygulayabildiği belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma sürecine ilişkin ebeveyn, sınıf öğretmeni ve öğrenciden alınan sosyal geçerlik verileri, çalışma sürecini ve bulgularını olumlu yönde desteklemektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, video modelle sunulan öğretim uygulamasının, öğrenme güçlüğü olan öğrencinin sosyal beceri gelişimini desteklemede etkili ve uygulanabilir bir öğretim uygulaması olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effectiveness of a video modeling–based instructional intervention in teaching social skills to a primary school student with a learning disability. A multiple baseline design across skills, a type of single-subject experimental design, was employed. The participant was a 10-year-old boy diagnosed with a specific learning disability who was receiving special education support at a Special Education and Rehabilitation Center in Erzincan. The intervention targeted three social skills identified as areas of need—expressing gratitude, apologizing, and sharing. Data collection forms developed to monitor the student's progress in acquiring the target skills were used throughout the process. The results showed that the video modeling–based instructional intervention led to substantial improvement in the student's performance of the target skills. Follow-up and generalization sessions demonstrated that the student maintained the acquired skills and was able to apply them in different situations. Moreover, social validity data obtained from the student, parent, and classroom teacher indicated positive perceptions of both the intervention process and its outcomes. Overall, the findings suggest that video modeling is an effective and applicable instructional approach for supporting the social skill development of students with learning disabilities.