بديع الزمان سعيد النورسي ومنهجه في التعامل مع الحديث النبوي الشريف من خلال رسائله (الكلمات والمكتوبات والشعاعات)
Bediuzzamân Saîd-i Nursî'nin eserlerinde hadis kullanım yöntemi 'Sözler, mektubât, şuâlar özelinde'
  1. Tez No: 459932
  2. Yazar: NADHİM JUMAAH ALİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. THAMER HATAMLEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Said Nursi, Risale-i Nur, Hadis, Metodoloji, Tahlil, Saeed Nawrasy, messages, Hadith, curriculum, analyses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Saîd-i Nursî, kendi zamanında akranlarını aşarak ansiklopedik bir bilgiye sahip, her ilim alanında son derece kabiliyetli bir İslam alimiydi. Nursi, İslam aleminin büyük felaket ve musbitelere şahit olduğu, vatanlarının işgal edildiği ve parçalandığı ve büyük fikir savaşlarının ve buhranlarının yaşandığı bir dönemde Türkiye'de yaşamıştır. Canıyla ve ilmiyle büyük bir mücahit olan Nursi, ilk ve öncelikli vazifesini imanın korunması, güçlendirilmesi ve bu alandaki şüphelerin izale edilmesi olarak bilmiştir. Bu doğrultuda insanların hüsnü kabülüne vesile olan Risale-i Nurıu telif ederek, bununla karanlık fikirlerin ve yıkıcı şüphelerin önünü kapatmayı hedeflemiştir. Risale-i Nur eserlerinde nebevi sünnet önemli bir yer tutmakta ve bu eserler nübüvvetin, nebevi sünnetin ve sünnete bağlılığın önemine odaklanmaktadır. Bu eserler birçok hadis içermektedir. Eserlerindeki hadislerin büyük çoğunluğu Hz. Peygamber'in mucizeleri, kıyamet alametleri, amellerin fazileti konusunda terğib ve terhib içerikli hadislerden oluşmaktadır. Bu eserlerde nebevi hadislerin aktarılması, şerhedilmesi ve hadisleri etrafında üretilen şüpheleri bertaraf etme konusunda farklı yöntemler takip edilmiş, hadis ilimleriyle ilgili bazı meseleler ve hadisi şeriflerin doğru anlaşılması konusunda temel ilkeler, usul ve yöntemler ele alınmıştır. Elinizdeki“Bediuzzamân Saîd-i Nursî'nin Eserlerinde Hadis Kullanım Yöntemi ”Sözler- Mektubât- Şuâlar Özelinde“ ”isimli bu araştırmamız da zikredilen konularda Said Nursî'nin hadis metodolojisini, eserlerinden hareketle tümevarım ve analiz yöntemiyle ele almaktadır. Allah Teala'da çalışmamızı rızasına muvaffak kılmasını niyaz ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Sheikh Saeed Nawrasy was a religious scientist who was more successful than his mates, he was just like an encyclopedia. Nawrasy has lived in turkey in an era which the Islamic world have seen lots of disasters, the bitterness of psychological wars also occupation of their countries and destroying them. Nawrasy was a mujahid by himself and his science, he saw that his first responsibility is publishing the right faith and cleaning suspicions in people's heart and life, so he started by writing some of writings and a message which earned people's acceptance, and the goal was for standing in front of destroyer thoughts and suspicious. Sunnah of prophet was a huge part of these messages, and assuring on importance of prophecy sunnah of prophet and accomplishing them. These writings contained a lot of Hadiths, most subjects are miracles, signes of end of the world, then supporting, frightening, and good jobs. His styles in describing Hadith of prophet and stand in front of suspicions about them are different . And writing about some scientific subjects of Hadith also some basics in order to understand in the sunnah of prophet. And my Thesis ( Nawrasy and his style in acting with Hadith of prophet) is the description of his styles in these subjects , by analyzing his writings,God bless on him,I ask for God's acceptance and I ask for victory.