Pulslu manyetik alan uygulamasının sıçanlarda glikoz metabolizması üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of pulsed magnetic field application on glucose metabolism in rat
- Tez No: 987717
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI MURAT BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Pulslu manyetik alan (PEMA), Glukoz metabolizması, Vitamin C, TAS, TOS, Glukagon like peptide-1 (GLP-1), SIRT1, Elektromanyetik alanlar, Pulsed magnetic field (PEMF), Glucose metabolism, Vitamin C, TAC, TOC, Glukagon like peptide-1 (GLP-1), SIRT1, Electromagnetic fields
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pulslu manyetik alan uygulanan sıçanların glukoz metabolizması üzerine etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 23 adet Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol grubu (n=7), PEMA grubu (n=8) ve PEMA+Cvit. grubu (n=8) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Deneye başlamadan önce sıçanların ağırlık ölçümleri yapıldı. PEMA ve PEMA+Cvit. grupları 4 hafta boyunca 08.00 ile 12.00 saatleri arasında oluşturulan pulslu manyetik alana maruz bırakıldı. Kontrol grubu da manyetik alan oluşturulmadan aynı çevre şartlarına maruz bırakıldı. Manyetik alan uygulanmadan önce kontrol ve PEMA gruplarına gavaj yolu ile çeşme suyu verildi. PEMA+Cvit. grubuna da gavaj yolu ile C vitamini verildi. Dört haftalık deney periyodunun sonunda vücut ağırlıkları, serum, mide dokusu, karaciğer dokusu ve böbrek dokusu insülin, glukagon, GLP-1, SIRT1, TAS ve TOS düzeyleri belirlendi. Patolojik inceleme için beyin, pankreas ve karaciğer dokuları incelendi. Bulgular: Pulslu manyetik alan uygulamasının glukoz metabolizmasının düzenlenmesinde etki eden hormonları sentezleyen ve koordine eden beyin, pankreas ve karaciğer dokuları üzerinde patolojik bir hasar oluşturmadığı görüldü. Ayrıca mide dokusunda insülin, GLP-1, SIRT1 ve TAS değerlerinde artışın olduğu ve bu durumunda beslenme sonrası kan glukoz düzeyini etkileyen mide motilitesi üzerine olumlu etkilerinin olduğu belirlendi. Aynı zamanda böbrek dokusu insülin değerinde de artışa yol açtığı, bu artışlarında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Serum ve karaciğer dokularında bakılan değerlerde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı tespit edildi. Sonuç: Pulslu manyetik alan uygulaması glukoz metabolizması üzerine olumlu yönden etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of pulsed magnetic field on glucose metabolism in rats. Materials and Methods: In our study, 23 Wistar Albino rats were used. The rats were divided into 3 groups as control group (n=7), PEMF group (n=8) and PEMF+Cvit. group (n=8). Before starting the experiment, weight measurements of the rats were made. PEMF and PEMF+Cvit. groups were exposed to pulsed magnetic field between 08.00 and 12.00 hours for 4 weeks. The control group was exposed to the same environmental conditions without magnetic field. Tap water was given to the control and PEMF groups by gavage before the magnetic field was applied. Vitamin C was given to the PEMF+Cvit. group by gavage. At the end of the four-week experimental period, body weights, serum, gastric tissue, liver tissue and kidney tissue insulin, glucagon, GLP-1, SIRT1, TAC and TOC levels were determined. Brain, pancreas and liver tissues were examined for pathologic examination. Rsult: It was observed that pulsed magnetic field application did not cause any pathological damage on the brain, pancreas and liver tissues that synthesize and coordinate hormones affecting the regulation of glucose metabolism. In addition, it was determined that there was an increase in insulin, GLP-1, SIRT1 and TAC values in the stomach tissue and this had positive effects on gastric motility, which affects the blood glucose level after feeding. At the same time, it was observed that there was an increase in insulin levels in kidney tissue and these increases were statistically significant. There was no statistically significant difference in serum and liver tissue values. Conclusion: Pulsed magnetic field application had a positive effect on glucose metabolism.