Cavit Ersen'in eserleri üzerine bir inceleme
An analysis of the works of Cavit Ersen
  1. Tez No: 987727
  2. Yazar: BURCU ARSLAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cavit Ersen, edebî şahsiyet, roman, tiyatro, eğitim, Cavit Ersen, literary identity, novel, theatre, education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında öykü, roman, tiyatro, eğitim ve gazetecilik alanlarında eserler veren Cavit Ersen'in edebî kişiliği ve eserleri bu çalışmada bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Çalışmanın amacı, bugüne kadar akademik olarak derinlikli biçimde ele alınmamış olan yazarın eserlerini yapı, muhteva, tema, dil ve üslup bakımından değerlendirmek ve edebiyat tarihindeki yerini ortaya koymaktır. Araştırma, yazarın roman, tiyatro, çocuk edebiyatı, eğitim ve fikir eserleri ile süreli yayınlardaki yazılarını kapsayan geniş bir metin grubuna dayanmaktadır. Roman, öykü ve tiyatro eserleri yapısal ve tematik açıdan; eğitim ve çocuk edebiyatı ürünleri ise türlerinin anlatısal ve didaktik özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Süreli yayınlardaki yazılar bibliyografik döküm hâline getirilmiş ve betimleyici-tematik bir tasnife tabi tutulmuştur. Çalışma, nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda Cavit Ersen'in eserlerinde Türk-İslam idealinin, milliyetçilik düşüncesinin, tarih bilincinin ve ahlaki değerlerin belirgin biçimde öne çıktığı; yazarın hem ideolojik hem de bireysel temaları bir arada işleyen bir anlatım dünyası kurduğu tespit edilmiştir. Bu yönüyle Ersen'in, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına çok yönlü ve özgün katkılar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha önce akademik bir çalışmaya konu olmamış olması, bu araştırmayı özgün kılmakta ve literatüre katkısını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cavit Ersen, who produced works in the fields of short story, novel, theatre, education, and journalism in the Republican period of Turkish literature, is examined in this master's thesis through a comprehensive and holistic approach in terms of his literary identity, and works. The aim of this study is to evaluate the works of the author—who has not previously been examined in depth within academia—in terms of structure, content, theme, language, and style, and to determine his place in the history of Turkish literature. The research is based on a broad corpus of texts including the author's novels, plays, children's literature, educational and ideological works, as well as his writings published in periodicals. The novels, short stories, and plays are analyzed from structural and thematic perspectives, while the educational texts and children's literature are examined with regard to the narrative and didactic characteristics of their respective genres. The writings published in periodicals are presented through bibliographical documentation and subjected to descriptive and thematic classification. The study is conducted using qualitative research methods. The findings of the study reveal that the Turkish-Islamic ideal, nationalist thought, historical consciousness, and moral values are prominently reflected in Cavit Ersen's works, and that the author constructs a narrative world in which both ideological and individual themes coexist. In this respect, it is concluded that Ersen made multifaceted and original contributions to Republican-period Turkish literature. The absence of prior academic research on the author underscores the originality of this study and its contribution to the existing literature.