Taraklı (Sakarya) ilçesi ve yakın çevresi ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi
Determination of the ecotourism potential of tarakli (Sakarya) district and its near surroundings
- Tez No: 987749
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF AKPINAR KÜLEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Taraklı, Ekoturizm Potansiyeli, Analiz, Ekoturizm, Taraklı, Ecotourism Potential, Analysis, Ecotourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllarda ekoturizm, doğal ve kültürel kaynakların korunarak sürdürülebilir kullanımını teşvik eden bir turizm türü olarak önem kazanmıştır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen ekoturizm çalışmaları, hem kırsal kalkınmaya katkı sağlamakta hem de çevresel duyarlılığı artırmaktadır. Bu bağlamda, Sakarya ili Taraklı ilçesi ve yakın çevresi, sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi dokusu ve kültürel değerleriyle ekoturizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, söz konusu potansiyelin yeterince değerlendirilmediği ve bu konuda yapılmış akademik çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu çalışma, Taraklı ilçesinin ekoturizm potansiyelini ortaya koymayı, uygun faaliyet alanlarını belirlemeyi ve sürdürülebilir turizm planlamasına bilimsel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma bir yaklaşım çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle saha gözlemleri yapılmış, bölgenin doğal ve kültürel kaynakları incelenmiş ve ekoturizm faaliyetlerine uygun alanlar tespit edilmiştir. Araştırma verileri üç temel kaynaktan elde edilmiştir. Anket Çalışmaları; Taraklı ilçesinde yaşayan yerel halk, bölgeyi ziyaret eden turistler ve bölge hakkında uzman görüşüne sahip kişilerle anket uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Anketler 5'li Likert ölçeğine dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşmuş, katılımcıların bölgenin ekoturizm potansiyeline ilişkin algı, beklenti ve önerilerini ölçmeyi hedeflemiştir. İstatistiksel Analiz; Anketlerden elde edilen veriler SPSS yazılımında analiz edilmiştir. Ki-Kare (χ²) testi uygulanarak, her bir soru p<0.05 önem düzeyi (%95 güven aralığı) temelinde istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Haritalama ve Görselleştirme ; Çalışma alanına ilişkin haritalar Google Earth ve ArcGIS 10.8 yazılımları ile hazırlanmıştır. Ekoturizm öneri haritası ise Adobe Photoshop programı kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışmanın yazılı materyalı ve tabloları Microsoft Office programlarıyla oluşturulmuştur. Elde edilen veriler uzman görüşleriyle desteklenmiş, yerel halkın talepleri ve ziyaretçilerin beklentileri doğrultusunda SWOT analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, Taraklı ilçesi zengin doğal (orman alanları, jeomorfolojik yapılar, flora ve fauna çeşitliliği) ve kültürel (tarihi konaklar, geleneksel el sanatları, yerel mutfak) kaynaklara sahiptir. Bölgenin bu özellikleri, doğa yürüyüşü, kırsal turizm, agro-turizm, kültürel miras gezileri ve fotoğrafçılık gibi çeşitli ekoturizm faaliyetlerine elverişli olduğunu göstermektedir. Anket sonuçları, yerel halkın ekoturizme olumlu yaklaştığını, özellikle bölgenin tanıtımı, ekonomik gelir artışı ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi açısından ekoturizmin önemli bir fırsat sunduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, alt yapı eksiklikleri, tanıtım yetersizliği ve sürdürülebilir planlama noktasında zayıflıkların bulunduğu da belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma, Taraklı ilçesi ve yakın çevresinin ekoturizm açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu potansiyelin etkin şekilde değerlendirilebilmesi için bilimsel temellere dayalı stratejik planlamaların yapılması ve sürdürülebilir turizm ilkelerinin uygulanması gerekmektedir. Çalışma, bölgenin ekoturizm stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamakta ve benzer yerleşimler için model niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In recent years, ecotourism has gained importance as a type of tourism that promotes the sustainable use of natural and cultural resources while protecting them. Ecotourism initiatives carried out in various regions of Turkey contribute to rural development and raise environmental awareness. In this context, the district of Taraklı in Sakarya Province and its surrounding area have significant ecotourism potential due to their natural beauty, historical fabric and cultural values. However, it is observed that this potential has not been sufficiently evaluated and that academic studies on the subject are limited. This study aims to reveal the ecotourism potential of Taraklı district, identify suitable activity areas, and provide scientific contributions to sustainable tourism planning. Method: The research was conducted using a mixed approach combining quantitative and qualitative methods. The study began with field observations, examining the region's natural and cultural resources and identifying areas suitable for ecotourism activities. The research data was obtained from three main sources. Survey Studies: Surveys were conducted with local residents of Taraklı district, tourists visiting the region, and individuals with expert knowledge of the region. The surveys were based on a 5-point Likert scale and consisted of multiple-choice questions, aiming to measure participants' perceptions, expectations, and suggestions regarding the region's ecotourism potential. Statistical Analysis: The data obtained from the surveys were analysed using SPSS software. The Chi-Square (χ²) test was applied, and each question was statistically evaluated based on a significance level of p<0.05 (95% confidence interval). Mapping and Visualisation: Maps of the study area were prepared using Google Earth and ArcGIS 10.8 software. The ecotourism recommendation map was designed using Adobe Photoshop. The written material and tables of the study were created using Microsoft Office software. The data obtained was supported by expert opinions, and a SWOT analysis was conducted in line with the demands of the local community and the expectations of visitors. Results: According to research findings, Taraklı district has rich natural (forest areas, geomorphological structures, flora and fauna diversity) and cultural (historic mansions, traditional handicrafts, local cuisine) resources. These characteristics of the region indicate that it is suitable for various ecotourism activities such as nature walks, rural tourism, agro-tourism, cultural heritage tours, and photography. Survey results reveal that the local population has a positive attitude towards ecotourism, particularly in terms of promoting the region, increasing economic income, and developing employment opportunities. However, it has also been determined that there are deficiencies in infrastructure, insufficient promotion, and weaknesses in sustainable planning. Conclusion: The study revealed that Taraklı district and its surrounding areas have high potential for ecotourism. However, in order to effectively exploit this potential, it is necessary to develop scientifically based strategic plans and implement sustainable tourism principles. The study contributes to the development of ecotourism strategies for the region and serves as a model for similar settlements.