Popüler Bilim Dergilerinde Sürdürülebilirlik: Bilim Çocuk Dergisi Örneği
Sustainability in Popular Science Magazines: The Case Study of 'Bilim Çocuk' Magazine
- Tez No: 987752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YENİLMEZ TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Popüler bilim dergileri, Çevre eğitimi, Çevresel sürdürülebilirlik, İklim değişikliği, Popular science magazines, Environmental education, Sustainable environment, Climate change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2020-2024 yılları arasında yayımlanan toplam 60 adet“Bilim Çocuk”dergisinin içeriğini inceleyerek, çevresel sürdürülebilirlik temalarının dergide ele alınış sıklığını ve biçimini belirlemeyi amaçlamaktadır. Doküman incelemesi yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, ilgili alanyazın referans alınarak belirlenen 26 farklı çevresel sürdürülebilirlik temasının görülme sıklığı ve bu temaların ele alınışında kullanılan etkinlik türlerinin (bilgi metni, ne var ne yok, bilim çizgi vb.) frekansları ve yıllara göre değişimleri incelenmiştir. Analizler sonucunda, derginin bu çalışma kapsamında incelenen sayılarında çevresel sürdürülebilirlik temalarından en çok doğal kaynakların kullanımı (f=91), erişilebilir enerji (f=73) ve iklim değişikliğine (f=69) yer verildiği tespit edilmiştir. Buna karşın, çevresel ırkçılık/eşitsizlik (f=0) temasının dergi gündeminde hiç yer almadığı belirlenmiştir. Çevresel sürdürülebilirlik temalarının yıllara göre dağılımı incelendiğinde, 2021 yılının küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi temalarda keskin bir sıklık zirvesi yaşayarak küresel iklim gündemine güçlü bir tepki verdiği; 2024 yılının ise sağlıklı beslenme ve tekstil atıkları gibi yeni alanlara odaklanarak dikkat çekici bir değişim eğilimi gösterdiği bulunmuştur. Etkinlik türleri dağılımında ise bilgi metni ve ne var ne yok formatları (%80'in üzerinde) baskınlığını korumuştur. Çocuklara yönelik popüler bilim dergilerinin çevresel farkındalık oluşturmadaki rolleri göz önünde bulundurulduğunda, çalışmanın bulgularının somut veriler ortaya koyarak, yayın politikaları ve çevre eğitimi literatürüne önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the frequency and nature of the environmental sustainability themes addressed in the children's science magazine“Bilim Çocuk”by examining the content of 60 issues published between 2020 and 2024. Conducted using the document analysis method, the research investigated the occurrence frequency of 26 different environmental sustainability themes -determined by referencing relevant literature- and the frequencies and annual changes of the activity types (informational text,“ne var ne yok”[what's new/what's missing], science comics, etc.) used to present these themes. The analysis revealed that the environmental sustainability themes most frequently covered in the examined issues of the magazine were the utilization of natural resources (f=91), affordable and clean energy (f=73), and climate change (f=69). In contrast, the theme of environmental racism/inequality (f=0) was found to be entirely absent from the magazine's agenda. An examination of the annual distribution of environmental sustainability themes showed that the year 2021 exhibited a sharp frequency peak in themes like global warming and climate change, indicating a strong response to the global climate agenda. Furthermore, the year 2024 displayed a notable trend of change by focusing on new areas such as healthy nutrition and textile waste. In the distribution of activity types, the informational text and“ne var ne yok”formats maintained their dominance (over 80%). Considering the role of popular science magazines for children in raising environmental awareness, the findings of this study are expected to make significant contributions to publishing policies and the environmental education literature by presenting concrete data.