Anonim şirketlerde yönetim yetkisinin devri
Delegation of management authority in joint stock companies
  1. Tez No: 987800
  2. Yazar: ÇAĞLA GÜL BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE NUR BAĞRIAÇIK SİMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Yönetim kurulu, Yönetim yetkisi, Joint stock companies, Board directors, Management authority
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, anonim şirketlerde yönetim kurulunun yönetim yetkisinin devri konusu incelenmiştir. Yönetim kurulu, anonim şirketin zorunlu organlarından biri olup, şirketin yönetim ve temsilinden sorumludur. Ancak özellikle büyük ölçekli şirketlerde yönetim faaliyetlerinin etkin yürütülebilmesi amacıyla, yönetim yetkisinin devri bir ihtiyaçtan çok zorunluluk haline gelmiştir. TTK m. 367, yönetim kurulunun devredilebilir nitelikteki görev ve yetkilerini belirli maddi ve şekli şartlara uyarak devredebilmesine imkan tanımaktadır. Çalışmamızda, söz konusu hüküm çerçevesinde geçerli bir yönetim yetkisinin devrinin koşulları, devrin kapsamı ve sınırları ile geçersiz devrin sonuçları değerlendirilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde, yönetim kavramı ve yönetim kurulunun yetkileri incelenerek yönetim yetkisinin devrinin teorik temelleri ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, yönetim yetkisinin devrinin geçerlilik şartları ve devrin şirkete etkileri ele alınmıştır. Son bölümde ise, yönetim yetkisinin devri halinde yönetim kurulu üyeleri ile devralan kişilerin sorumlulukları, geçerli ve geçersiz devir ayrımı çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda, çalışmamızın amacı yönetim yetkisinin devrine ilişkin yasal çerçeveyi, uygulamadaki sonuçlarını ve sorumluluk doğuran halleri öğretideki görüşler ve Yargıtay kararları ışığında değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the delegation of the management authority of the board of directors in joint-stock companies is examined. The board of directors is one of the mandatory corporate bodies of a joint-stock company and is responsible for the management and representation of the company. However, particularly in large-scale companies, the delegation of management authority has become not merely a necessity but an obligation in order to ensure the effective conduct of management activities. Article 367 of the Turkish Commercial Code allows the board of directors to delegate its transferable duties and powers, provided that certain substantive and formal requirements are fulfilled. Within this framework, the conditions for a valid delegation of management authority, the scope and limits of such delegation, as well as the legal consequences of invalid delegation are analyzed in this study. This study consists of three chapters. In the first chapter, the concept of management and the powers of the board of directors are examined, and the theoretical foundations of the delegation of management authority are established. The second chapter addresses the validity requirements of the delegation of management authority and its effects on the company. In the final chapter, the liabilities of the board members and the persons to whom the authority is delegated are analyzed within the framework of the distinction between valid and invalid delegation. In this context, the aim of this study is to evaluate the legal framework governing the delegation of management authority, its practical implications, and the circumstances giving rise to liability, in light of doctrinal opinions and the decisions of the Court of Cassation.