Yeni nesil performans sistemi OKR: Savunma sanayi sektöründe bir örnek olay incelemesi
New generation performance system OKR: A case study in the defence industry
- Tez No: 987805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KUZULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anahtar performans göstergesi, Key performance indicator
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, geleneksel performans değerlendirme yöntemlerinin günümüzün dinamik iş ortamında yetersizliklerini ortaya koymak ve yeni nesil performans yönetimi sistemi yaklaşımı olan Hedefler ve Anahtar Sonuçların (OKR) üretim sektöründe uygulanabilirliğini incelemektir. Literatürde OKR, stratejik hedeflerin tüm organizasyona yayılımını sağlayan, çevikliği ve şeffaflığı artıran, ölçülebilir sonuçlara odaklanan bir performans yönetim aracı olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada teorik çerçeve incelenmiş ve uygulama boyutunda savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede örnek olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilgili işletmede OKR sisteminin literatürde öngörülen ideal biçimde uygulanamadığı gözlemlenmiştir. Bulgular, sistemin kısmen fayda sağlamakla birlikte, tam anlamıyla etkin işleyebilmesi için kurumsal kültürün dönüşümü, üst yönetimin liderlik desteği ve çalışanların bilinçlendirilmesine yönelik kapsamlı eğitimlerin kritik olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, organizasyonel yapıdaki hiyerarşik yoğunluk, süreçlerin bürokratik niteliği ve çalışanların alışkanlıkları gibi faktörlerin OKR'nin uygulama sürecinde sınırlılık yarattığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, OKR'nin savunma sanayi özelinde performans yönetimine yenilikçi katkılar sunma potansiyelini ortaya koymakla birlikte, uygulamada karşılaşılan zorlukların literatürde belirtilen ideal modele ulaşmayı güçleştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to reveal the inadequacies of traditional performance appraisal methods in today's dynamic business environment and to examine the applicability of the new generation performance management system approach, Objectives and Key Results (OKR), in the manufacturing sector. In the literature, OKR is defined as a performance management tool that ensures the dissemination of strategic goals throughout the organization, enhances agility and transparency, and focuses on measurable outcomes. In this context, the theoretical framework was examined, and a case study method was employed in a company operating in the defense industry within the scope of the research. The findings indicate that the OKR system could not be implemented in the organization in line with the ideal model described in the literature. Although the system provided partial benefits, the results revealed that a cultural transformation, strong leadership support from top management, and comprehensive training programs to raise employee awareness are critical for its effective implementation. Moreover, the hierarchical intensity of the organizational structure, the bureaucratic nature of processes, and employees' existing work habits were identified as factors that limited the functionality of the OKR system. This study demonstrates that while the OKR approach has the potential to bring innovative contributions to performance management in the defense industry, the challenges encountered in practice significantly hinder achieving the ideal model suggested in the literature.