Psikolojik sağlamlığın yordayıcıları: Affetme ve bitirilmemiş işler
Predictors of psychological resilience: Forgiveness and unfinished business
  1. Tez No: 987807
  2. Yazar: ELVAN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESRA ASICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, affetme, bitirilmemiş işler, üniversite öğrencileri, Psychological resilience, forgiveness, unfinished business, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlığın açıklanmasında affetme ve bitirilmemiş işlerin yordayıcı rollerinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını 2024-2025 eğitim öğretim yılında İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde eğitim gören, ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilen 434 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların 299'u (%68.9) kadın, 134'ü (%30.9) erkektir. Araştırmanın verileri; demografik bilgi formu, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği ve Bitirilmemiş İşler Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, affetme (kendini, başkasını, durumu) ve bitirilmemiş işler değişkenlerinin hep birlikte psikolojik sağlamlıktaki değişimin %30'unu açıkladığını göstermiştir. Kendini ve durumu affetme değişkenleri psikolojik sağlamlığı anlamlı düzeyde ve pozitif yönde yordarken; başkasını affetme değişkeni psikolojik sağlamlığı negatif yönde yordamıştır. Bitirilmemiş işler değişkeninin ise psikolojik sağlamlığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamadığı saptanmıştır. Sonuçlar, üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlığın artırılmasında kendini ve durumu affetme eğiliminin geliştirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the predictive roles of forgiveness and unfinished business in explaining psychological resilience among university students. The participants consisted of 434 students enrolled at Izmir Democracy University during the 2024–2025 academic year, selected through a convenience sampling method. Of the participants, 299 (68.9%) were female and 134 (30.9%) were male. Data were collected using the demographic information form, the Connor–Davidson Resilience Scale, the Heartland Forgiveness Scale, and the Unfinished Business Scale. Descriptive statistics, correlation analysis, and multiple linear regression analysis were employed to analyze the data. The findings revealed that forgiveness (of self, others, and situations) and unfinished business together explained 30% of the variance in psychological resilience among university students. Self-forgiveness and situation-forgiveness significantly and positively predicted psychological resilience, whereas forgiveness of others negatively predicted it. Unfinished business, however, did not significantly predict psychological resilience. The results highlight the importance of fostering tendencies toward self-forgiveness and situational forgiveness to enhance psychological resilience among university students.