Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalında 2005-2024 yılları arasında 0-18 yaş arası ventriküler erken vuru (VEV) tanısı ile izlenen hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients aged 0-18 years with a diagnosis of premature ventricular beat who were followed up in the Department of Pediatric Cardiology between 2005 and 2024
  1. Tez No: 987842
  2. Yazar: CEMİL BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA DİLBER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ventriküler erken vuru, yapısal olarak normal kalp, sol ventrikül disfonksiyonu, 24 saatlik Holter EKG, prognoz, Premature ventricular beat, structurally normal heart, left ventricular dysfunction, 24-hour Holter monitoring, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ventriküler erken vurular (VEV) pediatri yaş grubunun en sık görülen ventriküler disritmilerdendir. Çalışmamız yapısal olarak normal bir kalbe sahip olan pediatrik yaş grubu çocuklarda tespit edilen izole VEV'lerin uzun dönem prognozunu değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalında VEV tanısı ile izleme alınan ve ekokardiyografik değerlendirme sonucunda yapısal olarak normal bir kalbe sahip olduğu tespit edilen 121 hastanın dosya verilerinin geriye dönük olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Hastaların tamamına iki aydan daha kısa sürede olmamak kaydıyla yapılan kontrol Holter EKG tetkiklerinde VEV sıklığı, bigemine, trigemine ve couplet paternlerdeki VEV'lerin sıklığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmıştı. Çok sık VEV izlenen hastalar da dahil olmak üzere hiçbir hastada kontrol ekokardiyografik değerlendirmede sol ventrikül fonksiyonlarında azalma izlenmedi. Metoprolol tedavisi ile izlenen hastaların VEV sıklığı kontrol Holter EKG tetkiklerinde azalmış olsa da medikal tedavi verilmeksizin izlenen hastalar ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Yapısal olarak normal kalbe sahip çocuklarda VEV'lerin büyük oranda benign karakterde olduğu ve uygun izlem stratejileriyle güvenle yönetilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Premature ventricular beats are among the most common ventricular arrhythmias encountered in the pediatric population. This study aimed to evaluate the long-term prognosis of isolated premature ventricular beats detected in pediatric patients with structurally normal hearts. Methods: This retrospective study included 121 pediatric patients who were diagnosed with premature ventricular beats and followed at the Department of Pediatric Cardiology, Karadeniz Technical University Farabi Hospital. All patients were confirmed to have structurally normal hearts based on echocardiographic evaluation. Clinical records, electrocardiographic data, and follow-up findings were reviewed and analyzed. Results: Follow-up 24-hour Holter electrocardiography, performed at intervals of no less than two months, demonstrated a statistically significant reduction in premature ventricular beats burden, as well as in the frequency of bigeminy, trigeminy, and couplet patterns. Importantly, no patient—including those with a high premature ventricular contraction burden—developed a decline in left ventricular function on follow-up echocardiographic assessments. The frequency of premature ventricular beats decreased significantly more in patients who were followed without medical treatment compared with those treated with metoprolol. This finding was attributed to the more complex arrhythmic patterns observed in patients who required treatment. Conclusions: It was concluded that premature ventricular beats in children with structurally normal hearts are largely benign in nature and can be safely managed with appropriate follow-up strategies.