Türkiye'yi küresel Güney'de düşünmek
Thinking about Türkiye in the global South
- Tez No: 987864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSREV TABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası güvenlik, Uluslararası ilişkiler teorileri, Uluslararası iş birliği, International security, International relations theories, International cooperation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin Küresel Güney ülkeleriyle kurduğu siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkiler, dış politika vizyonunun önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Özellikle En Az Gelişmiş Ülkeler (LDCs) bağlamında bu ilişkiler, Türkiye'nin kalkınma stratejilerinin yanı sıra uluslararası sistemdeki konumunu da etkilemektedir. Araştırmada, Türkiye'nin Küresel Güney ile tarihsel bağları, Güney-Güney dayanışması perspektifi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) gibi platformlarda sergilediği normatif gündemler ve En Az Gelişmiş Ülkeler'e yönelik kalkınma yardımları ele alınmıştır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası gibi kurumlar aracılığıyla yürütülen projeler bu çerçevede incelenmiştir. Yarı yapılandırılmış mülakatlara dayalı nitel analizler Türkiye'nin Küresel Güney politikalarının yalnızca ekonomik ve diplomatik çıkarlarla sınırlı olmadığını; tarihsel, normatif ve ideolojik bir çerçevede şekillendiğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda Türkiye'nin dış politikasında Küresel Güney yaklaşımı belirleyici bir unsur olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey's political, economic, and diplomatic relations with Global South countries constitute an important dimension of its foreign policy vision. Particularly in the context of Least Developed Countries (LDCs), these relations influence Turkey's development strategies as well as its position within the international system. The study examines Turkey's historical ties with the Global South, the perspective of South-South solidarity, the normative agendas it has pursued in platforms such as the United Nations General Assembly and the Economic and Social Council (ECOSOC), and its development assistance to Least Developed Countries. Projects carried out through institutions such as the Turkish Cooperation and Coordination Agency (TİKA) and the United Nations Technology Bank were examined within this framework. Qualitative analyses based on semi-structured interviews revealed that Turkey's Global South policies are not limited to economic and diplomatic interests; they are shaped within a historical, normative, and ideological framework. In this context, the Global South approach has been seen as a defining element in Turkey's foreign policy.