Kolon kanseri hücrelerinde Sparstolonin B'nin toll like reseptör yolağına etkisi
The effect of Sparstolonin B on toll-like receptor signaling in colon cancer cells
- Tez No: 987909
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTAY ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biyokimya, Biotechnology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sparstolonin B, kolorektal kanser, apoptoz, toll like reseptör, inflamasyon, sfingolipid, Sparstolonin B, colorectal cancer, apoptosis, toll-like receptor, inflammation, sphingolipid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser, dünya genelinde en sık görülen malignitelerden biri olup kansere bağlı mortaliteler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Kolorektal kanserde Toll like reseptör 2 ve 4 (TLR2/4) ekspresyonunun artışı inflamatuar yanıtı güçlendirerek tümör gelişimini desteklemektedir. Bu çalışmada, TLR2/4 antagonisti olan Sparstolonin B (SsnB)'nin insan kolorektal kanser hücrelerinde (HCT-116) hücre canlılığı, inflamatuar sinyal yolları, apoptotik süreçler ve sfingolipid metabolizması üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yöntem: HCT-116 ve sağlıklı fibroblast (BJ) hücrelerine SsnB (3.125-50 µM) ve/veya forbol 12-miristat 13-asetat (PMA; 1-10 nM) uygulaması yapıldı. Bu uygulamaların hücre sağkalımına etkileri, doz-zaman bağımlı olarak 3-(4,5-Dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) analizi ile değerlendirildi. Hücre modellerinde SsnB'nin proliferasyona etkileri çoğalan hücre nükleer antijeni (PCNA) enzime bağlı immünosorbent test (ELISA) ve immünofloresan analiz ile değerlendirildi. Apoptoz üzerine etkileri ise parçalanmış terminal deoksinükleotidil transferaz dUTP çentik uç etiketleme (TUNEL), akış sitometrisi ve kesilmiş kaspaz-3 immünofloresan analiz ile değerlendirildi. TLR sinyalizasyonu, sitokin ekspresyonu ve sfingolipid seviyeleri kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (q-RT PCR), ELISA, immünofloresan boyama ve kütle spektrometrisi (LC-MS/MS) kullanılarak ölçüldü. Bulgular: SsnB, HCT-116 hücre canlılığını doz ve zamana bağlı olarak azaltmış, BJ hücreleri üzerinde minimal etki göstermiştir. PMA uygulaması hücre proliferasyonunu arttırırken, SsnB bu etkiyi baskılamıştır. SsnB uygulanan gruplarda kesilmiş kaspaz-3 aktivasyonu ve TUNEL pozitif hücre oranı artmıştır. PMA ile uyarılan TLR2/4, MyD88, p-ERK ve pNF-κB seviyeleri SsnB ile belirgin biçimde baskılanmıştır. SsnB uygulanan gruplarda inflamatuvar sitokinlerin (TNF-α, IL-1β ve IL-6) seviyeleri azalmış, seramid (C18, C20, C22 ve C24) seviyeleri artmış ve tümör progresyonuyla ilişkili S1P ve C1P seviyeleri düşmüştür. Sonuç: SsnB, kolon kanseri hücrelerinde proliferasyonu seçici olarak inhibe eder, apoptozu indükler, TLR aracılı inflamatuar yanıtı ve sfingolipid metabolizmasını modüle eder. BJ hücrelerinde ise belirgin bir toksisite oluşturmaması, SsnB'yi kolorektal kanser tedavisinde hedefe yönelik bir terapötik ajan olarak öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancer is among the most common malignancies worldwide and ranks third in cancer-related mortality. Increased expression of Toll-like receptors 2 and 4 (TLR2/4) in colorectal cancer enhances the inflammatory response and promotes tumor development. This study investigated the effects of Sparstolonin B (SsnB), a TLR2/4 antagonist, on cell viability, inflammatory signaling pathways, apoptotic processes, and sphingolipid metabolism in human colorectal cancer cells (HCT-116). Methods: HCT-116 and healthy fibroblast (BJ) cells were treated with SsnB (3.125-50 µM) and/or phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA; 1-10 nM). The effects of these treatments on cell survival were evaluated in a dose- and time-dependent manner using the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay. The impact of SsnB on proliferation was assessed by proliferating cell nuclear antigen (PCNA) enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and immunofluorescence analysis. Apoptotic effects were determined using terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling (TUNEL), flow cytometry, and cleaved caspase-3 immunofluorescence analysis. TLR signaling, cytokine expression, and sphingolipid levels were measured by quantitative real-time polymerase chain reaction (q-RT PCR), ELISA, immunofluorescence staining, and mass spectrometry (LC-MS/MS). Results: SsnB reduced HCT-116 cell viability in a dose- and time-dependent manner, with minimal effects on BJ cells. While PMA treatment enhanced proliferation, SsnB suppressed this effect. Cleaved caspase-3 activity and the proportion of TUNEL-positive cells increased in the SsnB-treated groups. PMA-induced increases in TLR2/4, MyD88, p-ERK, and p-NF-κB levels were markedly suppressed by SsnB. Moreover, SsnB reduced pro-inflammatory cytokines (TNF-α, IL-1β, and IL-6), increased ceramide species (C18, C20, C22, and C24), and decreased S1P and C1P levels associated with tumor progression. Conclusion: SsnB selectively inhibits proliferation, induces apoptosis, and modulates TLR-mediated inflammatory responses and sphingolipid metabolism in colorectal cancer cells. Its lack of significant toxicity in healthy fibroblasts highlights SsnB as a promising targeted therapeutic agent for colorectal cancer treatment.