Dezavantajlılık: Serebral Palsi'li bireylerin toplumsal hayata intibakı
Disadvantageousness: Adaptation of individuals with Cerebral Palsy to social life
  1. Tez No: 988017
  2. Yazar: ZEYNEP SENA DİKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ CAN ALKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dezavantajlılık, Engellilik, Serebral Palsi, Damga, Dışlanma, Ötekileştirme, Disadvantage, Disability, Cerebral Palsy, Stigma, Exclusion, Othering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan dezavantajlı bir grup olan serebral palsili bireylerin toplumsal yaşamda deneyimledikleri dışlanma ve damgalanmayı sosyolojik bir bakış açısıyla incelemektedir. Araştırmada, engelliliğin yalnızca bireysel bir durum değil, toplumsal normlar ve yapısal eşitsizlikler tarafından şekillenen bir olgu olduğu vurgulanmaktadır. Fenomenolojik ve otoetnografik desende yürütülen araştırmada, Ankara ve Konya'da yaşayan 10 yetişkin katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Katılımcıların anlatılarında dışlanma, ötekileştirme ve damgalamanın tekrar eden deneyimler olduğu görülmüştür. Özellikle meraklı bakışlar, etiketleme ve erişim engelleri, sosyal aidiyet duygusunu zayıflatan önemli etkenler olarak öne çıkmıştır. Sonuçlar, engelliliğin bireysel sınırlılık kadar toplumsal tutumlar ve mekânsal düzenlemelerle biçimlendiğini göstermektedir. Çalışma, engelli bireylerin toplumsal katılımını güçlendirmek için kapsayıcı politikalara ve önyargıların dönüşmesine ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines, from a sociological perspective, the experiences of exclusion and stigmatization encountered by a disadvantaged group in Turkey, individuals with cerebral palsy, in their everyday lives. The research emphasizes that disability is not merely an individual condition but a phenomenon shaped by social norms and structural inequalities. The study was conducted within a phenomenological and autoethnographic design. Semi-structured interviews were carried out with ten adult participants living in Ankara and Konya, and the data were analyzed using thematic analysis. Participants' narratives revealed that exclusion, othering, and stigma were recurring experiences. In particular, curious gazes, labeling, and barriers to access emerged as significant factors that undermine their sense of social belonging. The findings demonstrate that disability is shaped not only by individual limitations but also by societal attitudes and spatial arrangements. The study highlights the need for inclusive policies and the transformation of prejudices to strengthen the social participation of individuals with disabilities.