Benign nedenlerle yapılan histerektomi operasyonlarında rectouterine peritonun diseke edilmesi ile edilmemesinin postoperatif komplikasyonlar ve bulgular üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 988039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abdominal Histerektomi, Abdominal Histerektomi Sırasında Rektoutin Peritonun Diseksiyonu, Peroperatif Komplikasyonlar, Postoperatif Komplikasyonlar, Abdominal Hysterectomy, Dissect The Rectoutine Peritoneum During Abdominal Hysterectomy, Peroperative Complications, Postoperative Complications
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Benign Nedenlerle Yapılan Histerektomi Operasyonlarında Rectouterine Peritonun Diseke Edilmesi ile Edilmemesinin Postoperetif Komplikasyonlar ve Bulgular Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmamızın amacı kliniğimizde benign endikasyonlarla yapılmış olan abdominal histerektomi vakalarında rectouterin peritonun diseke edilen ve diseke edilmeyen vakalara ait verilerin retrospektif olarak karşılaştırılarak sonuçların tartışılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 2014-2020 yılları arasında kliniğimizde yapılan benign nedenli abdominal histerektomide rectouterin peritonu diseke edilen ve edilmeyen hastaların demografik özellikleri, operasyon süreleri, hastanede kalış süreleri, operasyona giriş ve operasyondan çıkış hemoglobin değerleri, peroperatif ve postoperatif gelişen komplikasyonlar, kan transfüzyon ihtiyacı, batına dren yerleştirme ihtiyacı ve drenin çekilme süreleri, mesane kateterin kalma süreleri, histerektomi materyallerinin sonuç patolojisi, rehospilitasyon ihtiyacı ve postoperatif yoğun bakım ünite ihtiyacı açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza abdominal histerektomi yapılmış 367 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 181 tanesin rectouterin periton diseke edilmiş olup 186 tanesinde rectouterin periton diseke edilememiştir. Histerektomide cerrahi diseksiyon yapılan hasta grubundaki yaş ortalaması 52 (p<0,001), cerrahi diseksiyon yapılmamış hasta grubunda yaş ortalaması 47 (p<0,001) olarak hesaplandı. Operasyon süresi klinik olarak benzer bulunup istatiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p=0,669). Hospitalizasyon süresi cerrahi diseksiyon yapılan vakalarda daha yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). Toplam komplikasyon sıklığında olduğu gibi peroperatif ve postoperatif komplikasyonlar ayrı ayrı değerlendirildiğinde de her iki grup verileri birbirine yakın bulunmuştur fakat peroperatif komplikasyonlardan cerrahi diseksiyon yapılmayan vakalarda en sık mesane laserasyonu izlenirken, cerrahi diseksiyon yapılan vakalarda barsak yaralanması daha sık görülmüştür. Postoperatif x komplikasyonlarda ise yara yeri enfeksiyonu ve vajinal hematom- kanama iki grupta benzer bulunmuştur. Sonuç: Abdominal histerektomide her iki tekniğin de birbirine üstün olduğu noktalar mevcuttur. Yaptığımız bu çalışma abdominal histerektomi rectouterin peritonun diseke edilip edilmeyeceğine karar verilirken hastanın özellikleri ve cerrahın klinik tecrübesine göre hastaya en faydalı olabilecek şekilde bireyselleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Rectouterine Peritoneal Dissection on Postoperative Complications and Findings in Hysterectomy Operations Performed for Benign Reasons Aim: The aim of this study is to discuss the results of abdominal hysterectomy cases performed for benign indications in our clinic, by comparing the results of cases with and without rectouterine peritoneal dissection retrospectively. Materials and methods: Demographic characteristics of patients whose rectouterine peritoneum was dissected or not during abdominal hysterectomies performed for benign reasons in our clinic between 2004-2020, operation time, hospital stay, entry and exit hemoglobin values, peroperative and postoperative complications, need for blood transfusion, outcome pathology of hysterectomy materials, the need for abdominal drain placement and drain withdrawal times, bladder catheter stay times, need for rehospitalization, and postoperative intensive care unit need compared in terms of. Results: Our study included 367 patients who had undergone abdominal hysterectomy. Rectouterin peritoneum was dissected in 181 of these patients, and rectouterin peritoneum could not be dissected in 186 of them. The mean age in the group of patients who underwent surgical dissection during hysterectomy was 52 (p<0.001), and the mean age in the group of patients who did not undergo surgical dissection was 47 (p<0.001). The duration of the operation was found to be clinically similar but not statistically significant (p=0.669). Hospitalization time was found to be higher in cases who underwent surgical dissection (p<0.001). As frequency of in the total complications, when the perioperative and postoperative complications were evaluated separately, the data of both groups were found to be close to each other. In postoperative complications, wound infection and vaginal hematoma-bleeding were similar in both groups Conclusion: There are points where both techniques are superior to each other in abdominal hysterectomy. This study shows that when deciding whether or xii not to dissect the rectoutine peritoneum during abdominal hysterectomy, it should be individualized according to the patient's characteristics and the surgeon's clinical experience, in the most beneficial way for the patient.