Tarihi ve arkeolojik veriler ışığında Ardanuç ve çevresi
Ardanuç and its surroundings in the light of historical and archaeological data
  1. Tez No: 988075
  2. Yazar: ADEM DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜVELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Artvin, Eski Çağ, Archaeology, Artvin, Old Age
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Artvin ili Ardanuç ilçesinde gerçekleştirilen yüzey araştırmaları kapsamında, Eski Çağ'a tarihlenen kültürel mirasın yeniden değerlendirilmesini ve literatürde daha önce kayıt altına alınmamış arkeolojik alanlara ilişkin kalıntıların belgelenmesini amaçlamaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin en doğusunda konumlanan bu Artvin İli Ardanuç İlçesi, tarih boyunca birçok farklı kültürün kesişim noktası olmuş ve çeşitli uygarlıklara ait izleri bünyesinde barındırmıştır. Bu çalışmada, yüzey araştırmaları sonucunda saptanan yerleşim alanları, seramik örnekleri, mimari kalıntılar ve diğer arkeolojik buluntular temel alınarak, bölgenin Eski Çağ dönemine ait kültürel yapısı ve yerleşim örüntüsü analiz edilmektedir. Ayrıca, elde edilen arkeolojik veriler doğrultusunda, bölgenin tarihsel coğrafyasıyla beraber, söz konusu bölgenin Eski Çağ'daki tarihsel ve kültürel önemi ortaya koyulmaktadır. Bu tez T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanlığı'ndan yüzey araştırması izni alınarak oluşturulmuştur. Ardanuç İlçesinin Eski Çağ dönemine ait olabileceği düşünülen bölgelerde yüzey araştırması yapılmıştır. Ayrıca önceki yıllarda yapılan yüzey araştırmaları ve kazılarda ortaya çıkarılan verilerin yeniden değerlendirilmesi yapılmıştır. Tespit edilen arkeolojik merkezlerin çoğunluğunun Orta Çağ'a ait olduğu gözlemlenmiştir. Karaz, Trialeti gibi kültürel oluşumların etki ve yayılım alanında yer aldığı bilinen Artvin İli ve çevresinde gerçekleştirilecek sistematik ve bilimsel nitelikli arkeolojik araştırmaların, bölgenin Eski Çağ tarihine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reassess the cultural heritage dated to the Ancient Age within the scope of surface surveys conducted in the Ardanuç district of Artvin province and to document the remains of archaeological sites that have not previously been recorded in the literature. Located at the easternmost part of the Black Sea Region, the Ardanuç district of Artvin province has been a crossroads of many different cultures throughout history and has preserved traces of various civilizations. In this study, based on the settlements, ceramic samples, architectural remains, and other archaeological findings identified as a result of the surface surveys, the cultural structure and settlement pattern of the region in the Ancient Age are analyzed. In addition, in line with the archaeological data obtained, together with the historical geography of the region, the historical and cultural significance of the region in the Ancient Age is revealed. This thesis was prepared with the permission for surface survey granted by the Excavations and Research Department of the General Directorate of Cultural Heritage and Museums, Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey. Surface surveys were conducted in areas within the Ardanuç district that are thought to date back to the Ancient Age. In addition, data obtained from previous years' surface surveys and excavations were re-evaluated. It was observed that the majority of the identified archaeological sites belong to the Middle Ages. It is considered that systematic and scientifically based archaeological research to be carried out in Artvin province and its surroundings, known to lie within the sphere of influence and distribution of cultural entities such as Karaz and Trialeti, will shed light on the ancient history of the region.