Hz. Peygamber döneminde hac (H. 8, 9, 10. yıllar)
The hajj during the period of Prophet Muhammad (8th, 9th, and 10th years ah)
  1. Tez No: 988074
  2. Yazar: AKINCAN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA BETÜL KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hac, Pilgrimage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Hz. Peygamber'in haccı, muhteviyâtı ve toplumsal düzene etkileri sebebiyle İslâm'ın reformist ruhunu yansıtan müstesna bir örnektir. Şirk temelli tahrif kültürünün etkileri altında İbrâhimî gelenekten uzaklaştırılan hac, Hz. Peygamber'in tatbiki ile aslî suretine kavuşmuştur. İslâm, Tebliğ, Belağ veya bilinen adıyla Veda Haccı, çeşitli bölgelerden pek çok Müslüman'ın katılımıyla son nebî rehberliğinde her rüknu tarif ve temsîl ile uygulanmıştır. Müşriklerin Kâbe'nin hürmetini kendilerinden görme ve ev sahipliği vasfına talip olma gayretleri ile kurmuş oldukları hums tabakası da Veda Haccı ile son bulmuştur. Ebû Bekr'in emirliğinde düzenlenen ve Hz. Ali'nin Berâe sûresini tebliği ile Müşriklere son uyarıların yapıldığı hac, Hz. Peygamber liderliğindeki büyük organizasyona zemin hazırlamıştır. Risâlet elçisinin haccı ilanı, yola çıkması, ihrama girmesi, telbiye getirmesi, yol üzerindeki konaklama ve namaz kılma noktaları, Kâbe'yi tavafı, remy-i cimâr, vakfe ve sa'y gibi uygulamalarını ashab titizlikle takip etmiştir. Bu noktada ilk dönem İslâm Tarihi kaynakları kıymetli birer bilgi havuzuna dönüşmüştür. Hz. Peygamber'in Haccı'nı çeşitli yönlerden ele alma gayretimiz gereği çalışmamızda İslâm Tarihi kaynakları temelde yer almak üzere tefsir ve hadis eserlerinden yardımcı kaynak mâhiyetinde istifade edilmiştir. Hac kavramları, Hz. İbrâhim'in Haccı, Câhiliye Dönemi haccı ve nihayetinde Hz. Peygamber'in haccı kronolojik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pilgrimage (hajj) of the Prophet Muhammad constitutes a unique manifestation of Islam's reformative essence, owing to both its content and its impact on social order. The hajj, which had been significantly altered under a polytheistic and distorted culture and distanced from its Abrahamic roots, was restored to its original form through the Prophet's enactment. The Farewell Pilgrimage (Hijjat al-Wadâ), also referred to as the Pilgrimage of Proclamation (Tablîgh or Balâgh), was carried out under the Prophet's leadership with the participation of Muslims from diverse regions, and each ritual was performed with explanation and exemplification. The privileged hums class, formed by the Quraysh to claim exclusive rights to the Kaʿba, was abolished during this pilgrimage. The earlier pilgrimage led by Abû Bakr, with Alî's declaration of Sûrat al-Barâ'a, served as a prelude and final warning to the polytheists, paving the way for the Prophet's comprehensive pilgrimage. The Companions meticulously observed all aspects of the Prophet's hajj, including his departure, entry into ihrâm, talbiya, prayer stops, tawâf, ramy al-jimâr, waqfa at Arafât and Muzdalifa, and the sa'y between Safâ and Marwa. This study draws primarily on early Islamic historical sources, supplemented by works of tafsîr and hadîth, and examines the concept of hajj chronologically—from the pilgrimage of Abraham, through its transformation during the Jâhiliyya period, to its restoration through the Prophet Muhammad's pilgrimage.