III. yüzyıl Roma dünyasında uyumdan çatışmaya giden yol: Hristiyanlık ve felsefe ilişkisi
The road from harmony to conflict in the third century of Rome: The relationship between Christianity and philosophy
  1. Tez No: 988077
  2. Yazar: ALEYNA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ TEKİN CİNEMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hristiyanlık, Felsefe, Kilise Babaları, Christianity, Philosophy, Church Fathers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Erken dönem Hristiyanlık öğretisi ve öğretinin düşünürleri, inancı hem dış saldırılara karşı savunmak hem de iç tutarlılık kazandırmak amacıyla, felsefenin kavramsal araçlarını ödünç alan bir söylem geliştirdiler. Bu savunma stratejisinin temel karakteristiklerinden biri, çağın felsefi kavram ve yöntemlerini teolojik bir çerçevede yeniden yorumlayarak kullanmasıdır. Erken dönem Kilise Babaları'nın eserlerinden Kutsal Kitap yorumlarına uzanan bu süreç, Hristiyan düşüncesinin felsefeyle olan ilişkisini sistematik bir temele oturttuğunu göstermektedir. Başlangıçta bir sentez imkânı vaat eden bu etkileşim, zamanla epistemolojik ve metodolojik bir gerilime dönüşmüştür. Bu çalışma, söz konusu dönüşümün arka planındaki dinamikleri analiz ederek şu sorulara yanıt aramaktadır: (1) Bu gerilimin temel kaynağı, felsefe ile Hristiyan teolojisinin birbirini dönüştürme potansiyelinden mi kaynaklanmaktadır? (2) Kurumsal kimlik kazanan Hristiyanlık, felsefi mirası kendi inanç sistemi içinde nasıl bir konuma yerleştirmiş ve yeniden şekillendirmiştir? Araştırma bulguları, Kilise Babaları arasında felsefenin rolüne ilişkin belirgin bir ayrışma olduğunu ortaya koymaktadır. Bir grup düşünür, felsefeyi teolojik argümanların inşasında meşru ve değerli bir araç olarak benimsemiş (örn. Iustinus, Clemens), diğer bir grup ise onu inancın saflığı için bir tehdit olarak görmüştür (örn. Tertullianus). Sonuç olarak, bu diyalektik süreç,“Hristiyan Felsefesi”adı verilen yeni bir disipliner alanın doğuşuna zemin hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Early Christian doctrine and its thinkers developed a discourse that borrowed the conceptual tools of philosophy with the aim of both defending the faith against external attacks and providing it with internal consistency. A fundamental characteristic of this defense strategy was its reinterpretation and use of contemporary philosophical concepts and methods within a theological framework. This process, extending from the works of the early Church Fathers to scriptural exegesis, demonstrates that Christian thought established its relationship with philosophy on a systematic foundation. This interaction, which initially promised a synthesis, gradually evolved into an epistemological and methodological tension. This study analyzes the dynamics behind this transformation to seek answers to the following questions: (1) Does the root cause of this tension stem from the potential of philosophy and Christian theology to transform one another? (2) How did Christianity, upon gaining an institutional identity, position and reshape the philosophical heritage within its own belief system? Research findings reveal a clear divergence among the Church Fathers regarding the role of philosophy. One group of thinkers embraced philosophy as a legitimate and valuable tool for constructing theological arguments (e.g., Iustinus, Clemens), while another group viewed it as a threat to the purity of faith (e.g., Tertullianus). Consequently, this dialectical process laid the groundwork for the emergence of a new disciplinary field called“Christian Philosophy.”