Yaşlı bireylerde fonksiyonel uzanma testi ile düşme korkusu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the functional reach test, fear of falling and quality of life in older adults
  1. Tez No: 988105
  2. Yazar: MERT ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. IŞIK GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Uzanma Testi, Düşme Korkusu, Yaşam Kalitesi, Yaşlı bireyler, Functional Reach Test, Fear of Falling, Quality of Life, Elderly
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, yaşlı bireylerde Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ile düşme korkusu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve düşme öyküsünün bu değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Ayrıca sekonder sonlanım noktalarıyla da bu ölçeklerin ilişkisi irdelendi. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Mart-Temmuz 2025 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 65 yaş ve üzeri 135 gönüllü bireyde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmış ve sosyodemografik bilgiler kaydedilmiştir. Fonksiyonel denge FUT ile, düşme korkusu Uluslararası Düşme Etkinliği Ölçeği (FES-I) ile ve yaşam kalitesi 12 Maddelik Kısa Form Sağlık Anketi (SF-12) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 70,5 ± 5,0 yıl olup %48,9'u kadındır ve %23'ünde son iki yılda düşme öyküsü mevcuttur. FUT ortalaması 31,2 ± 6,8 cm, SF-12 PCS 48,1 ± 7,1, MCS 48,9 ± 8,7 ve FES-I 19,7 ± 4,9 olarak saptanmıştır. FUT ile FES-I arasında negatif yönlü zayıf, FUT ile SF-12'nin Genel Sağlık, PCS, Fiziksel Fonksiyon ve Mental Sağlık alt boyutları arasında pozitif yönlü zayıf veya çok zayıf ilişkiler bulunmuştur. FES-I ile SF-12'nin ağrı dışındaki tüm alt boyutları arasında negatif yönlü ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca sekonder sonlanım noktalarıyla FUT, FES-I ve SF-12 sonuçları karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir. Kadın cinsiyette, düşük eğitim düzeyinde ve düşme öyküsü bulunan bireylerde FUT değerleri daha düşüktür. Düşme öyküsü olanlarda FUT ile birlikte SF-12'nin Fiziksel Fonksiyon, Emosyonel Rol Güçlüğü ve PCS puanları daha düşük bulunmuştur. Sonuç: FUT, FES-I ve SF-12 arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf düzeyde ilişkiler saptanmıştır. Düşük FUT, artmış düşme korkusu ve azalmış yaşam kalitesiyle ilişkilidir. Düşme öyküsü bulunan bireylerde fonksiyonel denge ve yaşam kalitesinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, fonksiyonel denge, düşme korkusu ve yaşam kalitesinin yaşlı bireylerde anlamlı ancak zayıf düzeyde ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the Functional Reach Test (FRT), fear of falling, and quality of life in older adults and to examine the association of a history of falls with these variables. In addition, the relationships of these variables with secondary outcome measures were also examined. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between March and July 2025 among 135 voluntary individuals aged 65 years and older who attended the Family Medicine outpatient clinics of the University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital. Informed consent was obtained, and sociodemographic data were recorded. Functional balance was assessed using the FRT, fear of falling using the Falls Efficacy Scale–International (FES-I) and quality of life using the 12-Item Short Form Health Survey (SF-12). Statistical analyses were performed using SPSS version 26.0. Results: The mean age of participants was 70.5 ± 5.0 years; 48.9% were female, and 23% reported a history of falls in the past two years. Mean FRT was 31.2 ± 6.8 cm. SF-12 Physical Component Summary (PCS), Mental Component Summary (MCS), and FES-I scores were 48.1 ± 7.1, 48.9 ± 8.7, and 19.7 ± 4.9, respectively. FRT showed a weak negative correlation with FES-I and positive correlations ranging from weak to very weak with the General Health, Physical Functioning, Mental Health and PCS subscales of SF-12. FES-I was negatively correlated with all SF-12 subscales except bodily pain. Lower FRT values were observed in women, individuals with lower education levels, and those with a history of falls. Participants with a history of falls had lower FRT values as well as lower scores in Physical Functioning, Emotional Role Limitation and PCS subscales of SF-12. Conclusion: Although the correlations among FRT, FES-I, and SF-12 were weak, they were statistically significant. Lower functional reach was associated with increased fear of falling and reduced quality of life. Older adults with a history of falls exhibited lower functional balance and poorer quality of life. These findings indicate that functional balance, fear of falling, and quality of life are related but represent a weak correlation.