Sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan radyoterapiye bağlı nazal mukozit modelinde melatonin ve N-asetilsistein'in radyokoruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of the radioprotective effects of melatonin and N-acetylcysteine in experimental model of radiotherapy-induced nasal mucositis in rats
- Tez No: 988138
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ZER TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: antiinflamatuar, antioksidan, melatonin, mukozit, N-asetilsistein, nazal mukoza, radyoprotektif etki, radyoterapi, Antioksidanlar, anti-inflammatory, antioxidant, melatonin, mucositis, N-acetylcysteine, nasal mucosa, radioprotective effect, radiotherapy, Antioxidants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Baş ve boyun kanserlerinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi temel tedavi yöntemleridir. Baş ve boyun bölgelerine uygulanan radyoterapi sağlıklı nazal mukozada hasara yol açar ve hastaların hayat kalitesini ve tedavi süreçlerini etkileyen yan etkiler oluşturur. Radyoterapiye bağlı oluşan nazal mukoziti önleyici kabul edilmiş etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Çalışmamızın amacı radyoterapinin nazal mukozada oluşturduğu etkileri incelemek, radyoterapi öncesinde uygulanan melatonin ve N-asetilsistein (NAC)'in radyoprotektif etkilerini araştırmak ve iki ajanın etki güçlerinin ve etki mekanizmalarının farklarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 32 adet, 16 haftalık, 220-240 gram aralığında Sprague Dawley cinsi sağlıklı dişi sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar randomize şekilde; kontrol grubu, radyoterapi grubu, melatonin + radyoterapi grubu ve NAC + radyoterapi grubu olarak 4 gruba ayrıldı. Deney sonunda sıçanlar sakrifiye edildi ve nazal mukozaları histopatolojik olarak; mukozal mononükleer iltihabi hücre infiltrasyonu, mukozal nötrofil infiltrasyonu, mukozal epitelde erozyon ve dökülme, mukozal ülserasyon, silya kaybı, vasküler dilatasyon ve fibrozis parametreleri ile değerlendirildi. TUNEL boyama yöntemi kullanılarak nazal mukozadaki apoptoz derecesinin değerlendirmesi yapıldı. Nazal mukozadan alınan örneklerin biyokimyasal değerlendirmesinde; Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), İnterlökin-1 beta (IL-1β), İnterlökin-6 (IL-6), Tümör Nekrozis Faktör-alfa (TNF- α) düzeyleri ölçüldü ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ölçümleri yapıldı. Bulgular: Melatonin + radyoterapi grubunda, radyoterapi grubuyla kıyaslandığında mukozal mononükleer iltihabi hücre infiltrasyonu, mukozal ülserasyon, silya kaybı, fibrozis ve TUNEL skoru düzeyleri anlamlı derecede düşük saptanmıştır. NAC + radyoterapi grubunun, radyoterapi grubuyla kıyaslandığında mukozal ülserasyon, silya kaybı, TOS, OSİ, IL-1β, IL-6 ve TNF-α düzeyleri anlamlı derecede düşük saptanmıştır, TAS düzeyi ise anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Sonuç: NAC uygulanan grubun TAS düzeyi, melatonin uygulanan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. TAS parametresi dışında melatonin ve NAC grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Melatonin ve NAC'nin, radyoterapinin nazal mukozada oluşturduğu inflamasyonu azaltmada etkili moleküller olabilecekleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Surgery, radiotherapy, and chemotherapy are the primary treatment methods for head and neck cancers. Radiotherapy applied to the head and neck regions causes damage to healthy nasal mucosa and leads to side effects that affect patients quality of life and treatment processes. There is no accepted effective treatment method for preventing radiotherapy-induced nasal mucositis. The aim of our study is to examine the effects of radiotherapy on the nasal mucosa, to investigate the radioprotective effects of melatonin and N-acetylcysteine (NAC) administered before radiotherapy, and to examine the differences in the potency and mechanisms of action of the two agents. Materials and Methods: In our study, 32 healthy female Sprague Dawley rats weighing between 220 and 240 grams and aged 16 weeks were used. The rats were randomly divided into four groups: control group, radiotherapy group, melatonin + radiotherapy group, and NAC + radiotherapy group. At the end of the experiment, the rats were sacrificed, and their nasal mucosae was histopathologically evaluated for mucosal mononuclear inflammatory cell infiltration, mucosal neutrophil infiltration, mucosal epithelial erosion and desquamation, mucosal ulceration, cilia loss, vascular dilatation and fibrosis parameters. The degree of apoptosis in the nasal mucosa was assessed using the TUNEL staining method. In the biochemical evaluation of samples taken from the nasal mucosa, Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), Interleukin-1 beta (IL-1β), Interleukin-6 (IL-6), and Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α) levels were measured, and Oxidative Stress Index (OSI) measurements were performed. Results: In the melatonin + radiotherapy group, mucosal mononuclear inflammatory cell infiltration, mucosal ulceration, cilia loss, fibrosis, and TUNEL score levels were found to be significantly lower compared to the radiotherapy group. Compared to the radiotherapy group, the NAC + radiotherapy group showed significantly lower levels of mucosal ulceration, cilia loss, TOS, OSI, IL-1β, IL-6, and TNF-α, while the TAS level was significantly higher. Conclusion: The TAS level of the group treated with NAC was found to be significantly higher than that of the group treated with melatonin. Apart from the TAS parameter, no statistically significant difference was observed between the melatonin and NAC groups. Melatonin and NAC were found to be effective molecules in reducing the inflammation caused by radiotherapy in the nasal mucosa.