Çocukluk çağı zehirlenme olgularının değerlendirilmesi
Analysis of childhood poisoning
- Tez No: 988163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM SAMANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Zehirlenmeler, Çocuklar, Poisonings, Children
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bezm-İ Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENME OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Türkiye'de görülen çocukluk çağı zehirlenmelerinin nedenleri, tedavisi ve klinik süreci hakkında geçerli ve sistematik bir bilgi yoktur. Bu çalışmada VGEAH çocuk acil servisinde görülen tüm çocukluk çağı zehirlenme olguları beş ay boyunca incelenmiştir. Bu süre içinde 150 olgu (75 kız, 75 erkek) acil servisimize başvurdu. Hastaların ortalama yaşı 7.22 ± 4.35 idi. 50 olgu (%35) 13 ay–4 yaş grubundaydı. Vakalarımızın 142'si (%94.7) kazayla meydana gelen zehirlenmelerdi. Bu olguların 8 tanesi (%5.3) intihar vakasıydı. İntihar girişimi nedeniyle olan zehirlenmelerin hepsinin 12–15 yaş arasında olduğu ve kızlarda daha fazla görüldüğü saptandı. Zehirlenme etkenleri sırasıyla %46 zehirli gaz, %33.3 ilaçlar, %14 besin zehirlenmesi, %3.3 insektisit, %2.7 diğer nedenler ve %0.7 (insektisit ve ilaç) olarak saptandı. İlaçlar arasında en sık santral sinir sistemi ilaçları, bunlar arasında da amitriptilin en sık görülen ilaçtı. Olguların %100'ü tam iyileşme gösterdi, ölümle sonuçlanan olgumuz olmadı. Bu çalışmada elde ettiğimiz verilere göre çocukların açamayacağı ilaç kutularının kullanılması, ilaçların reçetesiz satılmaması, ilaçların güvenli yerlerde saklanması ve aile eğitimi gibi basit önlemlerle zehirlenmelerin büyük oranda önlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF CHILDHOOD POISONING There is a lack of current systematic information about the causes, management and clinical course of acute childhood poisonings occurring in Turkey. We have there for conducted a descriptive study of all children presenting with acute poisoning to the pediatric emergency room of VGER Hospital during a five month period. 150 cases of acute childhood poisoning (75 females and 75 males) presented to the emergency room. The mean age of patients was 7.22 ± 4.35 of them. The most frequent age group was 13 month- 4 years old children (50 patients). While the majority of cases were due to accidental poisoning ( % 94.7), intentional poisoning account % 5.3 off all cases. Intentional poisoning was dominant in children between 12-15 years old and seen in girls more. Most cases involved % 46 gas poisoning, medicine % 33.3, food poisoning % 14, insecticides % 3.3, others % 2.7 and % 0.7 (insecticides and drug). Most cases with drug poisonings were caused by CNS drugs especially amitriptilin. In all poisoning cases, % 100 of cases recovered completely, no case dead. This condition shows us that simple precautions like family education, keeping drugs unreachable for child, unavailability of drugs without prescription and child resistant package may prevent most of the poisonings.