Iliopsoas gerilme-karşı gerilme tekniğinin kronik bel ağrısı ve lomber fleksiyon kısıtlılığı üzerindeki etkisi
The effect of iliopsoas strain-counterstrain technique on chronic low back pain and lumbar flexion restriction
  1. Tez No: 988162
  2. Yazar: JAVAD HASSANZADEH BAKHSHKANDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYİR SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik bel ağrısı, gerilme-karşı gerilme, psoas kası, manuel terapi, Mechanical low back pain, strain-counterstrain, iliopsoas, manual therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kronik mekanik bel ağrısı (KMBA) olan bireylerde iliopsoas kasındaki hassas noktalara (HN) uygulanan strain-counterstrain (SCS) tekniğinin ağrı şiddeti ve lomber hareket açıklığı (HA) üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 18–65 yaş aralığında KMBA tanısı almış 36 birey dâhil edilerek randomizasyonla müdahale (egzersiz + iliopsoas SCS) ve kontrol (yalnızca egzersiz) gruplarına ayrılmıştır. Ağrı şiddeti istirahat ve lomber fleksiyon sırasında Visual Analog Skala (VAS) ile, lomber HA Modifiye-Modifiye Schober testi (MMST) ve tiltmetre ölçümleri ile, iliopsoas kas esnekliği Thomas Testi (TT) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, fonksiyonel yetersizlik düzeyi Oswestry Bel Ağrı Engellilik İndeksi (ODI), yaşam kalitesi ise Kısa Form-36 (SF-36) ile ölçülmüştür. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesinde, ilk seans sonunda ve altıncı seans bitiminde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Müdahale grubunda, kontrol grubuna kıyasla ağrı düzeylerinde anlamlı azalmalar kaydedilmiştir. İstirahat sırasında ortalama Fark [ortalama fark (OF): -1,8 cm; %95 güven aralığı (GA): -2,98 ila -0,62; p = 0,00], lomber fleksiyon sırasında ise [-2,67; -3,97 ila -1,37; p = 0,00] olarak bulunmuştur. Altıncı seans sonunda bu azalma daha belirgin hale gelmiş; istirahatte [-1,87; -3,20 ila -0,54; p = 0,01] ve fleksiyon sırasında [-3,32; -5,17 ila -1,46; p = 0,00] düzeyine ulaşmıştır. Omurga hareket açıklığını yansıtan parametrelerde de istatistiksel olarak anlamlı artışlar saptanmış olup, lomber fleksiyon açısı ortalama [14,78; 5,35–24,25; p = 0,00], ekstansiyon açısı ise [8,17; 2,57–13,77; p = 0,00] artış göstermiştir. Ayrıca spinal mobilite [1,33; 0,21–2,44; p = 0,01], Oswestry Bel Ağrı Engellilik İndeksi (ODI) skorları [-17,87; -26,99 ila -8,75; p = 0,01] ve SF-36'nın özellikle fiziksel fonksiyon alt boyutu [1,39; 0,52–2,26; p = 0,00] müdahale grubu lehine anlamlı iyileşmeler ortaya koymuştur. Sonuç: İliopsoas kasına uygulanan SCS tekniği, kronik mekanik bel ağrılı bireylerde ağrıyı azaltmada, lomber HA'nı artırmada ve fonksiyonel iyileşme sağlamada etkili bulunmuştur. Yöntem, klinik uygulamalarda güvenli ve uygulanabilir bir manuel terapi seçeneği olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of the SCS technique applied to tender points of the iliopsoas muscle on pain intensity and lumbar range of motion in individuals with chronic mechanical low back pain (CMLBP). Materials and Methods : Thirty-six participants aged 18–65 years diagnosed with CMLBP were randomly assigned to the intervention group (exercise + iliopsoas SCS) or the control group (exercise only). Pain intensity was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS) at rest and during lumbar flexion. Lumbar mobility was assessed by the Modified-Modified Schober (MMST) test and tiltmeter, while iliopsoas flexibility was measured using the Thomas test. Functional disability was assessed with the Oswestry Disability Index (ODI), and quality of life with the Short Form-36 (SF-36). All outcomes were measured at baseline, after the first session, and after the sixth session. Results : Compared with the control group, the intervention group demonstrated significant reductions in pain levels. The mean difference at rest was [mean difference (MD): -1.8; 95% confidence interval (CI): -2.98 to -0.62; p = 0.00], and during lumbar flexion was [-2.67; -3.97 to -1.37; p = 0.00]. By the sixth session, further reductions in pain [-1.87; -3.20 to -0.54; p = 0.01] at rest and [-3.32; -5.17 to -1.46; p = 0.00] during flexion. Significant improvements in spinal range of motion parameters were also observed, with lumbar flexion increasing by [14.78; 5.35–24.25; p = 0.00] and extension by [8.17; 2.57–13.77; p = 0.01]. Additionally, improvements were noted in spinal mobility [1.33; 0.21–2.44; p = 0.01], ODI scores [-17.87; -26.99 to -8.75; p = 0.01], and the physical functioning subscale of the SF-36 [1.39; 0.52–2.26; p = 0.00] in favor of the intervention group. Conclusion: The SCS technique applied to the iliopsoas muscle was found to be effective in reducing pain, improving lumbar range of motion, and enhancing functional outcomes in individuals with chronic mechanical low back pain. This method appears to be safe and may be considered a feasible option in clinical practice.