Total diz artroplastisi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası ''dizin koronal plan dizilim'' sınıflamasına göre fonksiyonel ve radyolojik sonuçların değerlendirilmesi
Outcomes according to preoperative and postoperative coronal plane alignment classification of the knee in patients undergoing total knee arthroplasty
- Tez No: 988165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, diz osteoartriti, CPAK sınıflaması, koronal dizilim, yapısal dizilim, aritmetik aks, Diz protezi, Total knee arthroplasty, knee osteoarthritis, CPAK classification, coronal alignment, constitutional alignment, arithmetic axis, Knee prosthesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, total diz artroplastisi (TDA) uygulanan hastalarda ameliyat öncesi dizin koronal plan dizilim özelliklerinin, ameliyat sonrası fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar üzerine etkisini değerlendirmektir. Özellikle Coronal Plane Alignment of the Knee (CPAK) sınıflamasına göre belirlenen dizilim tiplerinin klinik sonuçlarla ilişkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metod : Çalışmamıza total diz artroplastisi uygulanan 123 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası uzun aks alt ekstremite grafileri değerlendirilerek mekanik ve aritmetik dizilim parametreleri ölçülmüştür. Kalça–diz–ayak bileği açıları, eklem hattı oryantasyonu ve ilgili açısal ölçümler analiz edilmiştir. Klinik değerlendirmede Knee Society Score (KSS), fonksiyonel KSS, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) ve Oxford Knee Score (OKS) kullanılmıştır. Hastalar CPAK sınıflamasına göre gruplandırılmış ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ameliyat sonrası CPAK sınıflamasına göre yapılan karşılaştırmada KSS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmış (p=0,007), bu farkın CPAK 4 ve 5 grupları arasındaki farktan kaynaklandığı belirlenmiştir. Buna karşın F-KSS, WOMAC ve OKS skorları açısından CPAK grupları arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Ameliyat öncesi mekanik kalça–diz–ayak bileği açısına (MHKA) göre yapılan gruplandırmada klinik skorlar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), ameliyat sonrası MHKA gruplarında KSS ve F-KSS skorları açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır (sırasıyla p<0,001 ve p=0,005). CPAK değişim grupları ve memnuniyet skorları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Total diz artroplastisi cerrahisinde, dizin koronal plan dizilim özellikleri ameliyat sonrası klinik sonuçlar üzerinde etkilidir. Özellikle ameliyat sonrası CPAK ve mekanik aks dizilimi, KSS ve fonksiyonel sonuçlar ile ilişkili bulunmuştur. CPAK sınıflaması, ameliyat öncesi planlamada bireyselleştirilmiş dizilim stratejilerinin belirlenmesinde yararlı bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction : This study aimed conducted to evaluate the effect of preoperative coronal plane alignment of the knee on postoperative functional and radiological outcomes in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA). The relationship between alignment types defined by the Coronal Plane Alignment of the Knee (CPAK) classification and clinical outcomes was specifically investigated. Materials and Methods: A total of 123 patients who underwent total knee arthroplasty were included in this study. Preoperative and postoperative long-leg standing radiographs were analyzed to measure the mechanical and arithmetic alignment parameters, including the hip–knee–ankle angles and joint line orientation. Clinical outcomes were assessed using the Knee Society Score (KSS), functional KSS (F-KSS), Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), and Oxford Knee Score (OKS). Patients were grouped according to the CPAK classification and mechanical axis alignment. Statistical analyses were performed using appropriate tests, and a p-values <0.05 were considered statistically significant. Results: According to the postoperative CPAK classification, a statistically significant difference was observed among the groups in terms of KSS scores (p=0.007), which was mainly attributed to the difference between CPAK types 4 and 5. However, no significant differences were found among the CPAK groups in term of F-KSS, WOMAC, or OKS scores (p>0.05). While no significant differences were detected among the preoperative mechanical hip–knee–ankle angle (MHKA) groups (p>0.05), the postoperative MHKA groups showed significant differences in the KSS and F-KSS scores (p<0.001 and p=0.005, respectively). No significant association was found between CPAK change patterns and patient satisfaction scores (p>0.05). Conclusion: Coronal plane alignment characteristics of the knee significant impact clinical outcomes following total knee arthroplasty. Postoperative CPAK type and mechanical axis alignment associated found to be associated with KSS and functional outcomes. The CPAK classification may serve as a useful tool for individualized alignment strategies during preoperative planning.