Klinik ortamda hemşirelik öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme ve bakım davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nursing students' self-regulated learning and caring behaviors in the clinical environment
- Tez No: 988182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM TOĞLUK YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Öğrencileri, Öz Düzenlemeli Öğrenme, Bakım Davranışları, Klinik Ortam, Öz Yeterlilik, Öğrenciler-hemşirelik, Nursing Students, Self-Regulated Learning, Caring Behaviors, Clinical Environment, Self-Efficacy, Students-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin profesyonel yetkinliklerinin temelini oluşturan Öz Düzenlemeli Öğrenme (ÖDÖ) düzeyleri ile klinik alanda sergiledikleri Bakım Davranışları (BD) arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımında planlandı. Araştırmaya başlamadan önce ölçek kullanım izni ve etik kurul onamı, kurum izinleri alındı. Araştırma, Haziran 2025 tarihinde İstanbul'da bulunan iki kamu ve iki vakıf kurumu olan dört üniversitenin 1., 2., 3. ve 4. sınıfından hemşirelik öğrencileri ile yürütüldü. Örneklemi toplam 1105 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. Hemşirelik öğrencilerinin tanımlayıcı özellikleri frekans ve yüzde dağılımlarıyla, ölçek puanları ise ortalama ve standart sapma değerleriyle sunuldu. Değişkenlerin normal dağılıma uyumu Skewness ve Kurtosis değerleri incelenerek doğrulandı; buna göre parametrik testler tercih edildi. Boyutlar arası ilişkiler Pearson korelasyon ve lineer regresyon analizi ile; tanımlayıcı özelliklere göre ölçek puanlarındaki farklılıklar ise bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-hoc (Tukey ve LSD) testleri ile incelendi. Bulgular, öğrenci hemşirelerin Bakım Davranışları puan ortalamasının 5.16±0.74 ve ÖDÖ puan ortalamasının 65.73±10.33 yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Klinik deneyim, akademik başarı, öz yeterlik algısı ve eğitime ilişkin memnuniyet düzeyleri ile bakım davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Öz düzenlemeli öğrenmenin ise; sınıf düzeyi, yeterli akademik/klinik öz değerlendirme, eğitimi yeterli görme, profesyonel rehberlikten yararlanma ve deneyimi bilgiyle bütünleştirme ile ilişkisi vardı. Öz Düzenlemeli Öğrenme ile Bakım Davranışları arasında pozitif, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki (r=0.523, p<0.01) saptanmıştır. Sonuç olarak, hemşirelik öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerilerinin, özellikle stratejik bilgi sentezi yönünün, klinik ortamdaki profesyonel bakım davranışlarını güçlü bir şekilde desteklediği kanıtlanmıştır. Hemşirelik eğitiminde öz düzenlemeli öğrenme stratejilerinin ve profesyonel rehberliğin desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a cross-sectional and correlational research to examine the relationship between nursing students' Self-Regulated Learning (SRL) levels—which form the basis of their professional competence—and the Caring Behaviors (CB) they exhibit in clinical settings. Prior to commencing the research, permissions for scale usage, ethics committee approval, and institutional permissions were obtained. The research was conducted with nursing students from the 1st, 2nd, 3rd, and 4th years of four universities in Istanbul, consisting of two public and two foundation institutions, June 2025. The sample comprised a total of 1105 nursing students. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 22.0 program. The descriptive characteristics of the participants were presented with frequency and percentage distributions, while the scale scores were presented with mean and standard deviation values. The conformity of the variables to normal distribution was verified by examining Skewness and Kurtosis values; accordingly, parametric tests were preferred. Inter-dimensional relationships were examined using Pearson correlation and linear regression analysis; differences in scale scores according to descriptive characteristics were examined using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and post-hoc (Tukey and LSD) tests. The findings indicated that the mean Caring Behaviors score of student nurses was 5.16±0.74 and the SRL mean score was 65.73±10.33, both at a high level. There was a statistically significant difference between clinical experience, academic success, self-efficacy perception, and satisfaction levels with education and Caring Behaviors. The level of self-regulated learning increased with class progression, positive academic/clinical self-evaluation, perceiving education as sufficient, benefiting from professional guidance, and integrating experience with knowledge. A positive, significant, and moderate relationship (r=0.523, p<0.01) was detected between Self-Regulated Learning and Caring Behaviors. In conclusion, it has been evidenced that students' Self-Regulated Learning skills, particularly the aspect of strategic knowledge synthesis, strongly support professional caring behaviors in the clinical environment. It is recommended to promote Self-Regulated Learning strategies and professional guidance in nursing education.