OCPP ile haberleşen elektrikli araç şarj istasyonu yönetim sistemlerinin kontrolü için çoklu platform mobil uygulamanın geliştirilmesi
Development of a multi platform mobile application to control charging station management systems communicating via OCPP
  1. Tez No: 988181
  2. Yazar: ONUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI SEYHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET TONYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Mobil uygulama, Electric vehicles, Mobile application
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrikli araçların yaygınlaşması, sürdürülebilir enerji politikaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durum, elektrikli araç şarj altyapısının etkin bir şekilde yönetilmesini gerekli kılmaktadır. Çalışmada, farklı marka ve modellerdeki şarj istasyonlarının yönetiminde birlikte çalışabilirliği sağlayan OCPP (Open Charge Point Protocol) protokolü esas alınmıştır. Tezin amacı, OCPP ile haberleşen elektrikli araç şarj istasyonlarının yönetimini sağlamak üzere, Android ve iOS platformlarını destekleyen çoklu platform mobil uygulamasının geliştirilmesidir. Uygulama, kullanıcıların şarj işlemlerini başlatabilmesi, durdurabilmesi, ödeme yapabilmesi, şarj durumunu takip edebilmesi ve istasyon konumlarını görüntüleyebilmesi gibi işlevler sunmaktadır. Ayrıca rezervasyon yapma, geçmiş işlemlere erişim ve anlık bildirimler gibi kullanıcı deneyimini artıran özellikler geliştirilmiştir. Operatörler için ise bakım ve arıza yönetimi, enerji tüketim takibi ve kullanıcı istatistikleri gibi fonksiyonlar sağlanmıştır. Yöntem olarak, çoklu platform geliştirme teknolojileri ve OCPP protokolüne uygun entegrasyon yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada hem kullanıcı deneyimi hem de maliyet etkinliği ön planda tutulmuş, veri güvenliği için şifreleme ve güvenli bağlantı çözümleri uygulanmıştır. Sonuç olarak, geliştirilen mobil uygulama; kullanıcıların şarj hizmetlerine erişimini kolaylaştıran, operatörlerin yönetim süreçlerini verimli hale getiren ve elektrikli araç şarj altyapısının sürdürülebilirliğine katkıda bulunan kullanışlı ve yenilikçi bir çözüm sunan bir uygulama geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The widespread use of electric vehicles has great importance in terms of sustainable energy policies. This situation makes the effective management of electric vehicle charging infrastructure necessary. In this study, the Open Charge Point Protocol (OCPP), which enables interoperability among charging stations of different brands and models, has been adopted as the basis. The aim of the thesis is to develop a cross-platform mobile application that supports both Android and iOS, designed for the management of charging stations communicating via OCPP. The developed application allows users to start and stop charging sessions, make payments, monitor charging status, and view the location of charging stations. In addition, it provides advanced features such as making reservations, accessing past charging records, and receiving instant notifications to improve user experience. For operators, the system offers functions such as maintenance and fault management, monitoring of energy consumption, and evaluation of user statistics. As a method, cross-platform development technologies and integration techniques compatible with the OCPP protocol were applied. Both user experience and cost efficiency were prioritized, and security measures such as encryption and secure connection methods were implemented to ensure data protection. In conclusion, the developed mobile application constitutes an innovative and functional solution that facilitates user access to charging services, enhances operational efficiency for service providers, and supports the sustainable development of electric vehicle charging infrastructures.